Ev ekmeğine kim hayır der ki? Ben asla demem. Mayalı ürünlerde pek başarılı değilimdir ama bu ekmek işini çok sevdim. Hem yapması hem yemesi çok zevkli. İşte malzemeler:
1 paket yaş maya
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 tatlı kaşığı toz şeker
3 su bardağı kadar un
1/2 su bardağı süt
Tercihe bağlı ceviz, zeytin, susam...
Yaş mayayı 1 su bardağı ılık su ile eritin diğer malzemelerle birlikte hamur haline getirin. Hamurun katı olmaması gerekli. Fırından aldığınız hamurlar kıvamında olmasına dikkat edin. Hamuru iyice yoğurduktan sonra ılık bir ortamda ağzı kapalı bir kapta 2 saat kadar bekletin. Hamurun mayalandığını göreceksiniz.
Tekrar yoğurun ve tekrar ağzı kapalı bir kapta 1 saat kadar bekletin. İkinci mayalanma işleminden sonra tekrar yoğurun. Yoğururken içine istediğiniz malzemeyi koyabilirsiniz. Ben ceviz tercih ettim. Siz de zeytin, mavi haşhaş, susam, keten tohumu koyabilirsiniz. Zevkinize kalmış. Bu sefer kullanacağınız fırın kabını margarin ile yağlayın ve hamurun el mayasının gelmesi için fırın kabında 1 saat daha bekletin.
Uzun sürdüğü bir gerçek ama sonuç buna değer.Kızgın fırına vermeden önce ekmeğinizin üstüne çok az su sürün. 200 derece fırında 15-20 dk pişirin. Sonuç, çıtır çıtır ev ekmeğiniz ev halkının damak zevkine hazırdır artık. Afiyet olsun...
1 paket yaş maya
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 tatlı kaşığı toz şeker
3 su bardağı kadar un
1/2 su bardağı süt
Tercihe bağlı ceviz, zeytin, susam...
Yaş mayayı 1 su bardağı ılık su ile eritin diğer malzemelerle birlikte hamur haline getirin. Hamurun katı olmaması gerekli. Fırından aldığınız hamurlar kıvamında olmasına dikkat edin. Hamuru iyice yoğurduktan sonra ılık bir ortamda ağzı kapalı bir kapta 2 saat kadar bekletin. Hamurun mayalandığını göreceksiniz.
Tekrar yoğurun ve tekrar ağzı kapalı bir kapta 1 saat kadar bekletin. İkinci mayalanma işleminden sonra tekrar yoğurun. Yoğururken içine istediğiniz malzemeyi koyabilirsiniz. Ben ceviz tercih ettim. Siz de zeytin, mavi haşhaş, susam, keten tohumu koyabilirsiniz. Zevkinize kalmış. Bu sefer kullanacağınız fırın kabını margarin ile yağlayın ve hamurun el mayasının gelmesi için fırın kabında 1 saat daha bekletin.
Uzun sürdüğü bir gerçek ama sonuç buna değer.Kızgın fırına vermeden önce ekmeğinizin üstüne çok az su sürün. 200 derece fırında 15-20 dk pişirin. Sonuç, çıtır çıtır ev ekmeğiniz ev halkının damak zevkine hazırdır artık. Afiyet olsun...
Çok güzel görünüyor, mis gibi çıtır çıtır, ben hiç fırında ekmek yapmadım biraz kolaycıyım, ekmek makinesinde yapıyorum ama sonuçta istediğim gibi ev ekmeğine kavuşuyorum oğlum da bayılıyor. Afiyet olsun.
YanıtlaSilteşekkür ederim fadiş, makine-fırın fark etmez aslında , maksat mis gibi ekmek kokusunu tazecik hissetmek zaten. Ama ekmek makinesinin tadı , lezzeti de ayrı güzel:)))
Silellerinize sağlık, çok güzel görünüyor, o kadar hoşuma gitti ki hemen benim de yapasım geldi:)) miss gibi...
YanıtlaSilsağol canım, hadi yap senin de yorumlarını bekliyorum:)))
SilElinize sağlık, harika görünüyor. Acıktımmm :)
YanıtlaSilteşekkür ederim dilara.aynen aklıma geldikçe acıkıyorum:)))
SilEllerinize sağlık bende deneyeceğim..
YanıtlaSilsema , çok memnun olurum, teşekkür ederim:)))
SilSüper görünüyor bende tavada ekmek yapıyorum arkadaşımın babasından öğrendim gözleme gibi oluyor ohhh yeni çıkınca fırından çayla ye mis gibi afiyet olsun
YanıtlaSilbak şimdi , ben merak ederim o tavada ekmeği. en kısa zamanda ne olur paylaş bizimle. afiyetle:)))
SilEsracım mis olmuş.kabuğunu ısırasım geldi.çok enfes duruyor.ellerine sağlık.hiç denemedim ama belki denerim...afiyet olsun !!!
YanıtlaSilah smilena, inşallah çaylı sohbetlerde birlikte çıtırdatırız bu ekmeği. çook teşekkür ederim:))))))
SilGörüntü çok güzel.. Eminim tadı da öyledir, eline sağlık.. :) Annem zeytinli ve soğanlı yapıyor.. İkisi de çok güzel oluyor.. Tavsiye ederim.. Kabartma işini de zamana değil mikrodalgaya bırakıyor.. Düşük derecede 10-15 dakika kadar.. Döndürmeden de zeytinyağı sürüyor üstüne kurutmasın mikrodalga diye.. Lezzetinde bir değişiklik olmuyor.. Teknolojinin nimetlerinden yararlanmak lazım. :)
YanıtlaSilzeytinli ekmeğe bayılırım. anneler bilirler, onun da ellerine sağlık:)))
Silharika görünüyor bayıldım hımmm mis gibi kokmuştur kesin şöyle tereyağ ve bal sürüp yemek lazım.afiyet olsun
YanıtlaSilhele karadeniz tereyağı değil mi sevgili meslektaşım. Duruyla sana da kocaman bir dilim, hooop gönderdim bile, hepimize afiyetle:)))
SilEllerine saglik afiyet seker olsun
YanıtlaSilteşekkür ederim pembemavi, olsun hepimize afiyet şeker olsun inşallah:)))
Siluffff canım çekti şimdi, rahmetli anneanneme gittiğimizde o yapardı fırından çıkınca da içine tereyağ sürüp peynir koyardık doyamazdık tadına...
YanıtlaSileski ekmekler, o eski maharetli ellerden çıkan tatların yerini ne alabilir ki, sevgiler demetcim:))
SilMerhaba bloğuma hoşgeldiniz bende sizi ziyeret ettim güzel paylaşımlarda buluşmak dileğiyle sevgiler.
YanıtlaSilsevgiler benden mehtap:)))
Silekmek çok lezzetli görünüyor...ellerinize sağlık.. blogger annelerden geliyorum...
YanıtlaSil