KARDEŞ KAVGALARI

                 Habil ve Kabil'den bu yana süregelen her anne babanın kabusu olan  kardeşler arası geçimsizlik hemen hemen her evin yaşadığı bir sorundur aslında. Anne babalar, bir elmanın yarısı gibi gördükleri çocuklarının küçük bir sorunu büyük bir savaşa dönüştürmeleri karşısında endişeye düşer, panikler ve kaçınılmaz olarak hata yapar.
Bir oyuncak, televizyondaki bir çizgi film, hatta bir çorap bile dinamiti ateşleyebilir.  Sonuç, zincirleme iletişim kazası. Anne babaların kardeş geçimsizliğini engellemek için yapabilecekleri kesin ve tam doğru bir davranış yoktur aslında ama dikkat edilecek hususlar işlerini kolaylaştırcaktır.

  • Çocuklar için kimin önce doğduğunun bir anlamı yoktur aslında. Ortak yaşam alanını kullanan bireyler olduklarını anne babaların unutmaması gerekir. O ablan, öncelik onun yada o daha küçük, ağlatma kardeşini tarzında yaklaşımlar bir tarafı bastırmaya yöneliktir. Eşit haklara sahip kişiler oldukları hissini kazandırmak için hiyerarşik tutumlar sergilenmemelidir.
  • Ailelerin sık yaptığı hatalardan biri de cinsiyet ayrımcılığı yapmalarıdır.' Abinin kız arkadaşı olabilir, senin olamaz.' gibi yaklaşımlar özellikle ülkemizde sıkça yapılan hatalardandır. 
  • Kıyaslama yapmayın. En üzücü, en kırıcı davranışlardan biridir kıyaslama. Sadece kardeşler arası değil, sosyal hayatın her alanında kıyaslama ya da halk arasındaki tabiriyle örnek vermekten vazgeçmek gerekir. Ders başarısı, düzen , yemek yeme ve bir çok davranışları kardeşlerin farklı olacaktır. Olumlu olan tarafı hedef tahtası haline getirmeyin.
  • Hata yaptıklarında sevgisizlikle cezalandırmayın. 'Artık kardeşini daha çok seviyorum' tarzı yaklaşımlar gereğinden ağır bir ceza olacaktır.
  • Hakem olmayın. Tartışmaların anında veya sonrasında bir tarafı suçlu bulmak , diğer tarafa cephe almak kırgınlıkları arttırır. Anne babaya duyulan güveni azaltır. Kendi problemlerini çözmeleri için fırsatlar verin. Ufak tartışmalarında araya girmeyin. Takipçi olun ancak çok gerekmedikçe müdahale etmeyin.
  • İşbirliğine yöneltin. Ortak sorumluluklar ve ortak başarılarına küçük hediyeler verin. Onlara küçük bir takım oldukları hissini verin.
  • Tartıştıklarında ne kadar çok üzüldüğünüzü , endişelendiğinizi belirtin. Hakaret etmeyin, şiddet uygulamayın. Sadece kötü örnek olmuş olursunuz. 
  • Dinleyin, dinlemeden anlamazsınız. İletişimin birinci kuralıdır dinlemek. Çocuklar , anne babaların yansımalarıdır. Eşler arası huzursuzlukların onların dünyalarında derin yaralar açtığını ve bunu çeşitli yollarla yansıttıklarını unutmayın.
Esra ATEŞ AKIN 
    Psikolojik Danışman

    Yorumlar

    1. merhabalar:)
      çok güzel bir paylaşım olmuş bu..
      emeğinize sağlık..
      ne hoş,ne cici bir sayfanız war..
      tertemiz ışıl ışıl,bembeyaz...
      bayıldım..
      seve seve izleyiciniz oldum hemen....
      bende sizi bekliyorum sayfama..
      kucak dolusu sevgilerimle...
      :)

      YanıtlaSil
    2. güzel yorumlarınız beni çok mutlu etti, ben de sizin takipçinizim, çok teşekkür ederim:)))

      YanıtlaSil

    Yorum Gönder