STRESLE MÜCADELE TİMİ

       
      Yaşlı Dünyamız tam 1 senedir  dev bir stres topuna dönüştü. Korkuyoruz, kaçıyoruz, çatışıyoruz, bunalıyoruz. Beden sağlığını korumayı başarsak da ruh sağlığımızda derin izler açılıyor. Bazılarımız sevdiklerini kaybetti, bazılarımız hastalığı ağır geçirdi.Maddi, manevi kayıplar verildi. Yitirilen dört mevsim,365 gün sonrasında ortak noktamız,  hepimiz yorgun olduğudur. Covid-19 sonrası tıbbi desteğin yanı sıra psikolojik desteğin de ne kadar elzem olduğu fark edildi. 

          Zorlu mücadele devam ederken dikkatimi çeken en önemli nokta, herkesin stresle mücadele için yöntemler araması oldu. Basında, sosyal medyada ruh sağlığı uzmanlarına daha fazla yer verildi. Yayınlanan kitaplar arasında çok satanlar, ruh sağlığını korumaya yönelik mesaj veren kitaplar oldu. Hatta TV dizilerinde bile psikolojik destek alan ya da almaya ihtiyacı olan insanların hikayeleri ele alındı. Pandeminin ilk zamanalarında insanlar gökten düşen ilk çamaşır suyu tanesiydi, şimdilerde durum biraz değişti. Hijyen yine başımızın tacı elbette. Şimdi hepimiz Stresle Mücadele Timi'nin gönüllü üyesiyiz.  İnsanlar kendilerini bu kriz ortamında sakin tutmayı sağlayacak yöntemlerin arayışında. Psikolojiye ilginin arttığını görmek sevindirici. Toplum bu konuda gelişiyor. Buna ihtiyacımız var. Sakin kalmaya, krizi yönetmeye, dürtülerimizi kontrol etmeye ihtiyacımız var. Ruh sağlığı uzmanlarını daha dikkatli takip etmek en doğru rehber olacaktır. 
Adaçayı yakmak, sirkeli suyla temizlik yapmak iyi geliyorsa, o da olur. Yeter ki endişe ve paniği kontol altına alın.Keşke tüm kötülükleri adaçayı yakarak başımızdan salıversek.

        İnsanlar tehditle karşılaştıklarında  don, savaş, kaç seçeneklerinden birini uygular. Savaşı seçen insanlar sadece beden değil, ruh sağlığını da korumaya yönelik seçenekler aradı. Bilinçli farkındalık, meditasyon, anda kalmak, pozitif psikoloji, potansiyeli keşfetmek, empati, akış konuları daha sık araştırılıp, üstüne konuşulur oldu. Gözlemlediğim bir diğer nokta da; insanlar sadece kendi ruh sağlıklarını korumaya yönelik araştırmalar içinde değiller. Anne babaları, çocukları, arkadaşları  için de araştırma yapan insanlar var. Doğan Cüceloğlu' nun tabiriyle  "Biz Olmak" da bunu gerektiriyor zaten. Doğan Hoca'nın kaybı toplumun her kesiminden insan için büyük bir kayıp oldu. Onun felsefesi, güzel görüşü , arif insan hali sıkışan yüreklerimize Hızır gibi yetişir, hepimizi ferahlatırdı. Yattığı yer incitmesin, ona layık öğrenciler olma çabamız devam edecek. Son kitabı Var mısın? 'da Biz kavramının altını çiziyor, zor günlerimize ışık tutuyordu.

"Denetim kültürünün temel cümlesi, “Yaşam bir güreştir; Ben güçlüyüm ve seni yenerim, sakın unutma!” olarak ifade edilebilir. Gelişim kültürünün temel cümlesi ise, “Yaşam bir danstır; amacımız değişen müzikle ahenk içinde dansın keyfini çıkarmaktır, sakın unutma!” olarak ifade edilebilir. Biri “ben” niyetiyle öbürü “biz” niyetiyle, ekip anlayışı içinde yaşama bakar"

Bu süreçte çok kitap okumaya çalıştım. Zira vakit bol, ihtiyacım da çoktu. Tavsiye edeceğim kitapların bir listesini yaptım.

1. Var mısın? / Doğan Cüceloğlu
2. Senin Yolun Hangisi / Bahar Eriş
3. Stresli Bir Dünyada Mutlu Çocuk Yetiştirmek / Ahmet Yıldız
4. Bugün Kalan Hayatımın İlk Günü / Maud Ankaoua
5. Buda'nın Beyni / Rick Hanson - Richard Mendıus 
6. Siddharta / Hermann Hesse
7. İnsanın Anlam Arayışı / Viktor Frankl 
8. İncognito / David Eagleman

       Güne iyi niyetle başlamak, bir amaç sahibi olmak, gülümsemek, selam vermek, kuşlara ekmek vermek, dostlarla sohbet etmek, kendini sevmek ve en önemlisi kendine saygı duymak zorlu durumlarda baş etmemizi kolaylaştıracak minik adımlardır. Yüreğinizden yaşama sevinciniz eksik olmasın :)
 
"Dünyadaki tüm neşe başkalarının mutluluğunu istemekten, tüm acılar da yalnızca kendi mutluluğunu istemekten kaynaklanır"
Shantideva

Görsel:https://pin.it/4LqiWKA

Yorumlar

  1. Hep beraber iyi olalım tez zamanda Inşaallah
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah Hayalperest. Tez zamanda iyi olalım

      Sil
  2. Pandeminin etkilerini çok uzun süre daha konuşacağız, öyle görünüyor. Bu dönemde senin kadar çok kitap okuyamadım açıkcası. Evdeki iş herkesin evde olmasıyla bitmez bir hale geldi:) Ya da ben zamanımı iyi kullanamadım, bu da olabilir:)
    Kitap listesi iyi olmuş, hepimize lazım. Sevgiler Esra`cım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında hala şok evresindeyiz. Ev işlerinin yoldan çıkması ise en fenasıydı. Yola devam ederken destek için epey bir araştırmalar yaptım doğrusu. Bu süreçte birbirimize omuz vereceğiz, moral olacağız. Her karanlığın bir şafağı var. Onu bekliyoruz:)

      Sil

Yorum Gönder