Insta Bebekler

         Sosyal Medya Anneliği son günlerde yine mercek altında. Anne ,babalar arasında yaşanan anlaşmazlıklar için bir koz mu,  masumca  paylaşılan anlar mı yoksa bir kazanç kapısı mı?

         Sosyal Medya'da çocukların görüntülerinin paylaşılması sadece ülkemizde değil tüm dünyada kafa karıştıran bir konu. Fransa'da hukukçular aileleri bu konuda uyardı ve çocukların büyüdüklerinde özel hayatın ihlali gerekçesiyle ailelerine dava açabileceklerini belirtti. Ayrıca Fransız emniyeti aileleri  "Çocuklarınızın fotoğraflarını Facebook'ta paylaşmak güvenli değil, çocuklarınızı koruyun" mesajıyla uyardı. İsveç hükümeti, sosyal medya kullanımına yaş sınırlaması getireceklerini açıkladı.Yani, sosyal medyanın bu kadar normalleştirilmesi normal değil.  Bu arada çocukların hatta bebeklerin çok erken çağda tanımadığı binlerce hatta milyonlarca kişi tarafından takip edilmesi , yorum yapılması kişilik gelişimlerini  zedeleyecek bir durum yaratıyor. 6 aylık bir bebeğin adına açılmış , binlerce takipçisi olan fan sayfasını görünce durumun vahametini iyice anlamış oldum.

           Annelerin, çocuklarının görüntülerini bir ürünün reklamını yapması için paylaşması  Instagram'da sıkça karşılaşılan bir durum. Bu durumda ilk akla gelen çocuğun ekonomik istismarıdır. Çocuklarının fotoğraf ve videolarından  reklam geliri elde eden anne babalar, çocuklarını çok küçük yaşlardan itibaren çalıştırmış ve maddi gelir elde etmiş oluyor. Çocuk üzerinden kazanç elde etmek ne kapsamda olursa olsun, "ister dilendirme ister dizi setinde koşturma" hepsi ekonomik istismardır. Çocuklara  yaşına uygun psikososyal ortamın hazırlanması anne babanın başlıca görevlerindendir.

          Olayı farklı bir bakış açısıyla değerlendirecek olursak, sosyal medyada  çocuk starlı hesaplar neden bu kadar çok takip ediliyor? Hesabın sahibi genelde anneler oluyor( Anneliği paylaşmak, tecrübelerinin gündeliğini tutmak farklı , menajer anneler farklı bana göre ). Benim kafama en çok takılan soru bu. Bu hesaplara yapılan yorumları okuduğumda bazı yorum sahiplerinin de pek sağlıklı düşünce yapısına sahip olmadıkları düşüncesine kapılıyorum. Bebek, diş çıkarırken rahatsızlandı diyelim. Binlerce kişi resmi yas ilan etmiş. Abartmada, sahtelikte dünya markasıyız. Bebeğimin onbinlerce takipçisi varsa ben bir tırsarım yani. Şarkıcı, türkücü , oyuncu değilsin, bu kadar hayran pek hayra alamet değil, benden söylemesi.

           Kimse kusura bakmasın, çocuklarının en keyifli hallerini paylaşıp Cart curt Butik'in reklamını alttan alttan paylaşmanın adı annelik değildir, menajerliktir. Bu arada, en doğal, en yalın hallerini paylaşan hesapları, yani normal fani insan hesaplarını keyifle takip ediyorum. Kasmayın, bir doğal olan yahu. Şıkıdım terlikleri ürün gönderip hesabına bilmem kaç kuruş yatıracak diye çocuğuna da kendine bu kadar zaman kaybettirme.

             Sezercik,Ayşecik, Yumurcak derken devir Insta bebeklerin devri. Bebekleri büyüyüp , ergenliğe yol alınca menajer anneler hangi icatlarla karşımıza çıkacak acaba.

Haber kaynak:
http://www.bbc.com/turkce/haberler/2016/03/160302_facebook_ebeveynlere_uyari
http://www.hurriyet.com.tr/sosyal-medya-kullanimina-yas-siniri-geliyor-40046853
Görsel Kaynak:
https://tr.pinterest.com/pin/193162271489892364/

Yorumlar

  1. Menajer anneler çocukları büyüyünce boşluğa düşecekler diye düşünüyorum.
    Zaten her çocuk doğal olarak tatlıdır, akıllıdır. Ortamda bir bebek, ufak çocuk varken ilgi onlara yönelir. Durum böyleyken birkaçının ön plana çıkarılması mantığına inanamıyorum.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder