Daha İyi Bir Dünya Yok

     

      Siz öyle Mars'ta su bulundu, Pluton'un yakından  fotoğrafı çekildi haberlerine fazla kanmayın sevgili dünyalı kardeşlerim. Milyarlarca yıldır bu mavi küreyle bir bütün olmuşuz, şöyle ya da böyle suyundan, havasından, karbonundan, oksijeninden nasiplenmişiz. Öyle , kafamız bozulursa çeker gideriz , bize dünya mı yok havalarına girmeyin ne olursunuz. Daha iyisi yapılana kadar en iyisi bu işte.

         Madem öyle biraz sahip çıksak misafiri olduğumuz bu cömert topraklara. Kıymetini bilsek, küstürmesek.Teknolojinin nimetlerini aç gözlü bir dev gibi tüketirken ardımıza bıraktığımız ziyanın  farkında olsak. Dünyanın yani bizlerin önündeki en önemli sorunlardan biri iklim değişikliği. Dünyamız 19.yüzyılın sonlarından bu yana yaklaşık 0.85 derece ısındı. Kuzey Kutbu'nun bazı yerleri 9 dereceye varan oranda ısınırken, Güney Kutbu yakınlarındaki bir kaç bölge 1960'dan bu yana soğudu. Bir yandan endüstrileşen dünyamızda açığa çıkan karbon salımı artışı da iklim değişikliğinde önemli bir rol oynuyor.

        Ama yapacak bir şeyler mutlaka olmalı.  Dev şirketler,  ülke politikaları, kirli endüstriyelleşme gibi zorlu engelleri aşıp bir başıma ne yapabilirim diye düşünürsek harekete geçemeyiz. Ancak küçük adımlarımızı birleştirirsek, en azından iklim değişikliği konusuna kafa yorarsak dünyamıza hak ettiği şansı verebiliriz.  Sadece kendimizden ve yaşadığımız andan sorumlu değiliz aslında. Yüzyıllar sonrasından ve gelecek nesillerden de sorumluyuz.  Belki bu bilinç bizi bir araya getirir.

         Aslında atılacak en önemli adımlardan biri dünyada kapladığımız alanı küçültmek olabilir.  Evler büyürken, daha fazla tüketiyoruz haliyle. Daha fazla yakıt, elektrik ve su harcıyoruz. Bu da dünyanın sırtındaki yükü gitgide ağırlaştırıyor. Kaliforniyalı Jay Shafer 8.3 metrekarelik bir yaşam tarzı inşa edip, başkalarına da bu konuda yardımcı olmuş.  Müteahhitler de kentsel eşdeğer olan mikro daireler yapmışlar.  Küçük bir alanda yaşamak fikri başta biraz tereddüt edici olabilir. Ancak dağınıklık azalırken, faturalar da azalıp, daha az tüketen bir haneye dönüşmüş olma fikri de oldukça cazip.

          Prize takılı olup kullanmadığımız elektronik cihazlar, 12 elektrik santralinin ürettiği  kadar elektrik tüketiyor. Açma kapama düğmesi olan uzatma kabloları sayesinde ABD'de ortalama bir ev 200 dolar civarında tasarruf sağlayabiliyor.

          Boş yere açık duran ışıklar da dünya çapında büyük bir israf elbette. Çocuklara okullarda kullanılmayan ışıkları kapatmaları gerektiği konusunda hepimiz rehber olabiliriz. Tabii kendimiz de aynı olumlu davranışı sergilersek. Böylece geleceğe yönelik sorumluluğumuz adına da önemli bir adım atmış oluruz.

          Elimizden geldiğince yeşillendirme çalışmaları yapabiliriz.  En basitinden meyve çekirdeklerini kurutup,  boş arazilere atabilir, fidan dikme etkinlikleri düzenleyebiliriz.

           Olayın özü israftan  kaçınmak,  kapital dünyanın düzenine fazla da uymamak aslında. Basit yaşamanın tadına varmak, mutluluğu eşyada değil de doğada aramak.  Bu gezegenden başkası bizim kahrımızı çekmez.  Kıymetini bilelim. Öyle başka gezegenlerde de saadeti aramayalım.

Yorumlar

  1. ne güzel yazmışsın esra,ben kendi çapımda böyle yaşamaya çalışıyor,etrafımdaki bazı insanların deli diye düşünmelerine aldırmadan.elbette daha fazlasının yapılması lazım,dünyanın ihtiyacı bu.
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel işte, yalnız değiliz işte. Senin benim gibi çok insanlar vardır diye umut ediyorum. Dünya bizsiz de döner ama biz. Sevgiyle, yeşille kal :))

      Sil

Yorum Gönder