Okullar Neden Var ?

       
       Okullar neden var? Kalın duvarların ardında dört yanı taşlarla çevrili bir bina hangi çocuğa cazip gelir acaba. Okulların kuruluş amacı çocuklara eğitim vermek, yeni nesili bilgi ile donanımlı bir hale getirmektir elbette. Ama hep göz ardı edilen bir gerçek var ne yazık ki. O da çocuk faktörü. Çocuklara hizmet vermeyi amaçlayan bir kurum nasıl olur da onların öncelikli amaçlarını görmezden gelir? 

         Kendine ait oyun parkı olan bir okulla ne yazık ki hiç karşılaşmadım. Her okulun bahçesinde kaydırak, salıncak, bahçe satrancı, çeşitli grup aktiviteleri   olsa fena mı olur hani. Okul bahçeleri  çoğunlukla taştan, betondan ibaret ne yazık ki. Akasya ağacının gölgesinde oturup sohbet eden, şarkı söyleyen çocuklar, gençler hayal ederim hep.  Okul bahçelerinin az bir kısmı bile ağaçlandırılsa keşke.  'Yeşili Koru' diye eğittiğimiz çocuklarımıza önce yeşili yaşatmamız gerek.  Ama lafta bırakmayı seviyoruz işte bir çok nasihatı.   Tüketim çılgınlığından, doğanın kaynaklarını hızla tükettiğimizden şikayetçiyiz. Çocuklara üretici olmanın ne olduğunu göstermeden  çevreci bir nesil yetiştiremeyiz. Okullarda küçük bitki ekim alanları oluşturup, bir küçük bezelye tanesinin ne emekle yetiştirildiğini öğrenmesine fırsat tanımalıyız. 


        Sınıflardaki sıraları oldum olası sevmem. Çanta sığmaz, çocuk sığmaz, dosya sığmaz... Üstüne üstlük serttir, sevimsizdir. Arka sırada kalan kendini ayrı bir ülkede gibi hissedebilir kimi zaman. Keyfi yoksa eğer , dersten kopar gider. En ön sıradaki ayrı bir tedirginlik yaşar.Okullardaki sıra zulmüne yıllardır anlam veremedim. Keşke yuvarlak küme çalışmalarına uygun olacak derslikler  inşa edilebilse. Keyifli, eğlenceli hale getirdikten sonra okulu öğrenmek çocuklar için çok daha kolay olmaz mı? Okul ve sınıflar için yapılan yatırımlar kesinlikle bir çok öğrenciyi hayata daha mutlu hazırlayacaktır. 



        Dersler, sınavlar, sorumluluklar bunlar hayatın olmazsa olmazları elbette. Ama yeşil ağaçların gölgesinde bir okul yaşatmak da büyüklerin görevi olmalı. Bahçe duvarlarına hayallerini çizebilse keşke çocuklar. Her çocuğun el izi olmalı bana göre bahçe duvarında. Çünkü her öğrenci kendinden bir iz mutlaka bırakır okuluna.

         Çocuklar için mutlu, keyifli, yeşil okul umutlarım var işte, çok mu?


Görseller: www.corbisimages.com/

Yorumlar

  1. Yanıtlar
    1. Çok sağol Deniz, keşke gerçek olsa. İmkansız şeyler değil aslında...

      Sil
  2. Sizin gibi düşünen öğretmenlerin artması dileğiyle okudum yazınızı. Emrah Serbes bir kitabında, "Edebiyat öğretmeniniz kötüyse Sait Faik'in ne kadar iyi bir yazar olduğu önemli değildir. Okulda öğrenilen her şeyi nefretle öğrendik." der. Yaşam içinde derinden deneyimlediğim bir söz maalesef. Yazdıklarınızla alakasız mı oldu bilmiyorum ama resmi eğitimin bu yönünü de çağrıştırdı bana biraz. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Banu, çok teşekkür ederim . Gerçekten ne güzel belirtmiş Emrah Serbes. Kesinlikle katılıyorum. Olayın özü olan çocuklar için öğretmenler okulda. Ama eğitimin felsefesi test ve sınav olmuş maalesef...

      Sil
  3. Okullar neden var? sorusuna bunun muhataplarınında cevabı yoktur eminim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğitim sistemimiz ne yazık ki cevaplara değil bahanelere dayalı. Elbette buna da verilecek cevapları olamaz...

      Sil

Yorum Gönder