İNCİR SİRKESİ YAPALIM

       
         İncir denince aklıma ilk reçeli gelir. Kışın özellikle balık yedikten sonra aklıma ilk düşen tatlıdır. Bu kadar tadı yoğun, tatlı meyveler aleminin kralıyım ben diye bağıran incirin sirkesini yapmak aklıma hiç gelmezdi ama ağaçta incirler olmaya başlayınca, enteresan ve de kolay da bir tarifle karşılaşınca sıvadım kolları.

           İlk duyduğumda hadi canım bu modern mutfakçıların tuzağıdır, düşmeyeyim dedim. Ama internette okuduğum yorumlar, hele incirin faydaları da gözümün önünde sıralanınca ön yargılarına teslim olma Esra dedim. Antioksidandan yana zengin , A, E , K vitamin deposu , kalsiyum ve magnezyum hazinesi inciri günde en fazla iki adet tüketmek gerekiyormuş. Ama itiraf edeyim, çekirdek  çitler gibi kendimden geçip, 7-8 adet yediğimi biliyorum hani.  Eğer şeker hastasıysanız, o da önerilmiyor. Faydalarını saymakla bitiremediğimiz inciri sınırlı sayıda tüketmemiz gerekiyor madem, incir sirkesi fikri aklıma yattı o zaman dedim. Reçeline banamıyorsak, sirkesine banalım o zaman. ( Azcık yesek bir zararı yok canım, reçel de yaparız )
         
            24 Kitchen kanalında Maksut Aşkar'dan öğrendim bu tarifi. Sirke yapması kolay değil ama bu tarifle çok kolay. Benim ilk sirkem oldu. Uğraşması çok zevkliydi.

Malzemeler
1 kavanoz dolusu incir
3 adet kuru incir
1 ölçü elma sirkesi
1 yemek kaşığı toz şeker

         Kavanozu ve kapağını kaynar suda 5-10 dk kaynatıp dezenfekte ederek işe başlıyoruz. Kavanoz soğuduktan ve kurulandıktan sonra dörde böldüğümüz incirlerin yarıdan fazlasını kavanoza diziyoruz. Küp küp kestiğimiz kuru incirleri ekliyoruz. Kavanoz dolana kadar yaş incirleri ekliyoruz. Ağzına kadar elma sirkesi ekleyip, kapağını kapatıyoruz. Oda sıcaklığında, karanlık bir yere koyuyoruz. Bir hafta sonra 1 yemek kaşığı şeker ilave ediyoruz. Her hafta tadına ve kıvamına bakıyoruz. Sirke döndüğünde meyvelerini süzüp kullanmaya başlıyoruz. 


          Bu tarifi ev sirkesi ile yapmayı isterdim. Ama yapmadığım için yoktu. Şimdiden sonra neden olmasın. Ben bu işi çok sevdim. Sirke de yaparım, reçel de. Sonbahar geliyor diye tüm kadınlarda salgılanan kışa hazırlık hormonuna tutuldum sanırım. Yok abartmayı sevmem.  Bir de her besini mevsiminde seviyorum. Kışın domates yoksa havuç var. Salatalık yoksa marul var. Ama sirke benim işim bundan sonra arkadaş.

         İncir tadında günler dilerim :)

           

Yorumlar

  1. Ben de elmadan yapmak isterim hep. Daha yapamadım yapmadım:)
    Inciri bende seviyorum. Yiyelim güzelleşelim. :))
    Ama içine konan sirkede katkı maddesi varsa olur mu.. hazır sürmelerde oluyor ya maalesef.

    YanıtlaSil
  2. incir denemedim ama pek çok sirke yaptım. ben kavanozu tülbent ile kapatıyorum. sonucu merak ettim. merakla bekliyorum

    YanıtlaSil
  3. Hiç duymamıştım incir sirkesini. Buralarda güzel incir bulup denemem zor ama anneme anlatırım telefonda bana yapar sağ olsun:)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder