Bülbülü Öldürmek

     
 "Bana kalırsa tek bir insan var.İnsanların hepsi insan.Yalnızca tek bir insan varsa, o zaman neden hiç geçinemiyorlar? Hepsi birbirine benziyorsa,niçin özel bir çaba harcayarak birbirlerini aşağılıyorlar ?"


          "İnsanların çoğu iyidir, Scout, yeter ki sen onları bir gün gör."


             Kimi kitaplar vardır, etkisinden uzun süre kurtulamazsınız. O coğrafyada, o zaman diliminde yaşar, yazarın elinde sayfadan sayfaya savrulursunuz. Bundan 56 yıl önce yazılan , dünyanın bambaşka bir köşesinde yaşananları günümüzde hissettiren hatta yaşatan bu  roman daha içine çekiyor okuyucuyu. Bülbülü Öldürmek, Maycomb adlı bir kasabada Scout Finch adlı bir kız çocuğunun gözünden yaşanan bir olay çevresinde olanları anlatmakla kalmıyor. Siyahilere yapılan ırkçılık, eğitim sistemindeki yanlışlar, gelir adaletsizliği, ihmale uğramış çocuklar, cinsiyet eşitsizliği gibi konular altı kırmızı kalemle çizilerek dile getiriyor.
           
           Bülbülü Öldürmek, her ne kadar günümüz toplumlarının da ortak sıkıntılarını mercek altına alsa da bir yandan da olurken tebessüm ettiren, kimi zaman duygulandıran bir eser. 8 yaşında bir kız çocuğunun yaratıcılığı, hayalgücü , iç çatışmaları, kimi zaman muziplikleri okura roman boyunca arkadaşlık ediyor. Pulitzer ödüllü roman Gregory Peck'in başrolünde oynadığı filmiyle de en iyi film Oscar'ını almış. Filmini de en kısa zamanda izlemek istiyorum. Siyah beyaz olması da ayrıca güzel benim için.

            Uzun zamandır okuduğum en etkileyici roman Bülbülü Öldürmek. Okurken Scout Finch'in ayakkabılarını giyip tüm olup bitene eleştirel biraz da masum bir bakış açısıyla bakmak bana yaşama saygı kavramının önemini bir kez daha kavrattı. Halbuki son zamanlarda herkesin dilinde saygı duyuyorum kelamı dolanıyor. Ama son yılların en büyük yalanı bu. Sözde değil, özde saygı ile bezenirsek belki dünya biraz daha iyi bir hale dönüşebilir. 

             Hazır havalar soğudukça , kestaneli, mandalinalı akşam mesaileri başlamış alın elinize bu kitabı varın gidin buradan çok uzaklara. Arada bir kaçamak gerek çünkü...
                  
                  

Yorumlar