İstanbul Türküsü



İstanbul Türküsü 
  
İstanbul’da, Boğaziçi’nde,
Bir garip Orhan Veli’yim;
Veli’nin oğluyum,
Tarifsiz kederler içinde.
Urumelihisarı’na oturmuşum,
Oturmuş da bir türkü tutturmuşum:
“İstanbul’un mermer taşları;
Başıma da konuyor, konuyor aman, martı kuşları;
Gözlerimden boşanıyor hicran yaşları;
Edalı’m,
Senin yüzünden bu halim.”
“İstanbul’un orta yeri sinema;
Garipliğim, mahzunluğum duyurmayın anama;
El konuşur, sevişirmiş, bana ne?
Sevdalı’m,
Boynuna vebalim!”
İstanbul’da, Boğaziçi’ndeyim.
Bir fakir Orhan Veli;
Veli’nin oğlu,
Tarifsiz kederler içindeyim.


Orhan Veli Kanık 

        İstanbul'u her ziyaretimde ilk bu şiir yankılanır aklımda. Orhan Veli ve İstanbul nasıl ayrı anılabilir ki zaten. Yaşarken keşfedemediğim her noktasını tek nefeste çekmek istedim bu sefer de.  
          Hele Ayasofya, kültürler arası o muhteşem köprü nasıl da büyüledi beni.  Tarihe tanıklık eden ; imparatorlar,krallar, padişahlar,  yangınlar, depremler, afarozlar, isyanlar, acılar, sevinçler gören Ayasofya'da sanki zaman akmıyor. Hele ki Koca Sinan'ı anmamak mümkün mü?  II. Selim zamanında yaptığı güçlendirme çalışmalarıyla  canına can katmış bu İstanbul şahidinin. Özellikle Elif Şafak'ın Ustam ve Ben romanı aklıma sık sık geldi Ayasofya ziyaretimde.  Mimar Sinan'ı  ve Ayasofya 'da yaptığı çalışmaları okurken adeta o zamanlarda yaşadığımı hissetmiştim. 


            Ayasofya,   I. Jüstinyen tarafından Miletli İsodoros ve Trallesli Anthemius'un mimarlığında 532-537 yılları arasında inşa edilmiş. Bu önemli tarihi eserin bir özelliği de yapımında kullanılan bazı sütün ve taşlar daha eski tapınaklardan getirilmiş olmasıdır. 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet 'in İstanbul 'u fethetmesinden sonra Ayasofya camiye dönüştürülmüş. İnsan figürü içeren mozaikler ince bir sıva ile kaplanmış, yani tahrip edilmemiş.  1935 yılında camiden müzeye dönüştürülen eserin restore çalışmaları sırasında mozaikler açığa çıkartılmış. 



                15 asırdır ayakta kalmayı başaran bu eseri ziyaret etmek benim için çok derin  bir tecrübe oldu. Aramızda İstanbul'u en iyi tanıyan, en iyi anlatan Ayasofya aslında. Herkes İstanbul 'u hissetmeye çalışıyor ama nafile O'nun kadar yalın hiç birimiz anlayamayız  değil mi?

    






















     Meraklısına detaylı  bilgi, 
http://ayasofyamuzesi.gov.tr  https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Ayasofya


Yorumlar