Çocuğuma Nasıl Davranmalıyım ???

   
  Sanırım Dünya'nın her yerinde en çok sorulan soru budur. Çocuğuma nasıl davranmalıyım? Elbette cevabı bir seferde verilecek türden değil. Anne babalar kimi zaman kendilerini sorular arasında kaybolmuş gibi hisseder. Çocukların davranışları da yaş dönemlerine göre farklılık gösterir . Bu durumda anne babaların soru bankasına yeni cevherler katılmış olur.
           Çocuklar niçin hırçınlaşır? Bir çocuğun inadı nasıl kırılır? Öğrenme bozuklukları neden olur? Beslenme alışkanlığı nasıl oluşur?  Çocukta kendine güven nasıl gelişir ? Yatak ıslatmanın nedenleri nelerdir? Ergenliğin belirtileri nelerdir? .... ve daha binlercesi ebeveynlik macerasında zihnimizde yansır durur. Elbette öncelikle demokratik aile tutumu çerçevesinde yaklaşmayı bilmeli ve örnek davranış sergilemeliyiz. Ama okulda danışanlarım ve evde çocuklarım için son zamanlarda sıkça kullandığım bir kaynak eminim sizin de işinizi kolaylaştıracaktır. En azından elinizin altında sürekli bir uzman görüşü olması bile güç verici oluyor gerçektende.
       Çocuğuma Nasıl Davranmalıyım?Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı  Doç.  Dr. Koray Karabekiroğlu tarafından kaleme alınmış. Genel  Çocuk Eğitimi, Çocuklarda Normal Gelişim ve Zeka, Kendine Zarar Verme, Kıskançlık, Cinsel Eğitim, Boşanma, Yaygın Gelişimsel Bozukluk ve Otizm , DEHB, Davranım Bozukluğu, Disleksi, Kaygı Bozuklukları ve Korkular ... gibi bir çok konuda Karabekiroğlu anne babaların sorularını cevaplıyor. Kitap soru-cevap şeklinde hazırlanmış. Yüzlerce soru ve cevabı gayet net bir dille ele alınmış. Bana göre her evde mutlaka bulunmalı.
      Ancak, kitaplar ebeveynlerin yardımcı kaynaklarıdır.  Okuduklarımızı ve öğrendiklerimizi günlük hayatta uygulamaya koyamıyorsak bir sonuca ulaşmaz. Çocuklarımızda olumlu davranış değişikliği oluşturmak istiyorsak öncelikle bizler olumlu davranış geliştirmeliyiz. Bu benim altın kuralımdır.
    Kitaptan çok hoşuma giden bir kaç satır da son olarak paylaşmak isterim.
    ' Her çocuk özeldir. Her anne ve baba ya da her insan gibi, her çocuk da biriciktir. Yani eşi ve benzeri yoktur. Diğerlerinden farklıdır. O biricik çocuğun duyguları, düşünceleri ve davranışları da biriciktir. Çünkü her duygu farklı zamanda, farklı yerde ve farklı nedenlerle yaşanır, her düşünce farklı unsurları içinde barındırır, her davranış da farklı süreçte oluşur ve farklı sonuçlara götürür. Özetle , bu kadar değişken varken çocuğun duygu , düşünce ve davranışlarının nedenini ve etkilerini anlamak ve sonrasında da nasıl uygun davranış yöntemiyle ona yaklaşmak gerektiğini tespit etmek bazen çok zor olabilir ve oldukça fazla bilgi edinmeyi, değerlendirme yapmayı gerekli kılabilir. 
    

Yorumlar

  1. Sen beğendiysen tamamdır Edacım:)))

    YanıtlaSil
  2. Şunu net bir şekilde söyleyebilirim galiba. Çocuk, göstermiş olduğunuz en ufak müsemmayı kullanmayı ve üstüne gitmeyi iyi biliyor. Nasıl başarıyorsa artık. :) :)
    Teşekkürler öneri için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenine sevindim, çocuk milletinin kimyası hem karışık hem çok basit. Neyse ben de tam çözebilmiş değilim henüz:))

      Sil
  3. harikaa...
    ben hic birseyden cekmiyorum beslenme aliskanligimdan cektigi kadar :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beslenme, annelerin korkulu rüyası. Aslında bir değil, birden fazla yoldan fethedilmesi gereken bir kale. Bunun için de ayrı bir post şart oldu sanırım:)

      Sil

Yorum Gönder