Şimdi mis kokulu, çalışkan bir mayam var. Bir de çeşit çeşit ekmek hayallerim. Bu arada çalışkan kızıma isim vermeden olmazdı. Güzel mayamın adı Fitnat. Eskiyi yaşamaksa ekşi maya, eskilerden bir isim yakışır diye düşündüm.
Önceki yayında başlangıç aşamasını detaylı yazmıştım. Merak edenler için burada. Kısaca özetleyecek olursak.
Ekşi maya yapmak için temiz bir kavanozda bir yemek kaşığı tam buğday unu ve bir yemek kaşığı suyu karıştırdım. Çok katı olmayan bir bulamaç elde ettim. Başlarda tahta kaşık kullandım ancak daha sonra metal kaşığı daha sağlıklı olduğunu öğrendim. Kavanozun ağzını temiz bir mutfak beziyle kapatıp karanlık bir köşede beklemeye aldım. Her gün aynı saatte besledim. Her gün 1 yemek kaşığı un, 1 yemek kaşığı su ekleyip kenara kaldırdım. Ancak, 6. günde mayam biraz yavaşladı. Yani kabarcıkları daha azdı. Daha aktif olması için her gün kattığım tam buğday ununa 1 yemek kaşığı beyaz un ekledim. Tabii su miktarı da 2 kaşık suya çıktı. Ertesi gün manzara muhteşemdi. 7. günde maya köpük köpük olmuştu. Kokusu da temiz ve ferahtı. Aynı işlemlere 9. Güne kadar devam ettim. 9. Gün beslenmesinden sonra kapağını kapatıp dolaba kaldırdım. Ekşi mayam göreve hazır ve nazırdı. Ekmek yapmanı zamanı gelmişti artık.
Yaklaşık 17 saat sonra buzdolabına çıkarttım. 240 derecede ısıttığım fırına ısıya dayanıklı bir kapla su koydum. Bu kabuğun oluşması için gerekli. Dolaptaki hamuru tepsiye koyup, üzerini şekillendirdim. Fırına girdikten sonra ısıyı 200 dereceye düşürdüm. 40 dakika sonra kara kızım ev halkının görüş ve önerilerine hazırdı.
Sevenleriniz, sevdikleriniz çok olsun :)
Zeytinli olmaz ekmeğe yazık
YanıtlaSilPilava ketçap mayonez sıkan biri ile gastronomik muhabbebetlere girmiyorum.
SilHarikaaaaa👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
YanıtlaSilBeğenmene çok sevindim. Uzun zamandır bu kadar severek bir şey yapmamıştım. Teşekkürler ;))
SilBir oturuşta hepsini yiyebilecek kadar iştahım açıldı:) Zaten kahvaltı manyağı biri olarak böyle bir ekmek de varsa kimse tutamaz beni:) Ekşi mayaya hiç cesaret edemedim şimdiye kadar, arada yaş maya ile küçük ekmekçikler yaptım, onları da yedik tabii afiyetle. Ama ekşi maya başka bir şey tabii. Senden aldığım gazla başlasam mı acaba?
YanıtlaSilMutlu ellerden mutlu mayalar, ekmekler çıkacak. Adım gibi eminim. Başlarsan çok sevinirim. Hem destek oluruz birbirimize. Ben de yeniyim henüz. Yaptıkça yapasım geliyor şimdi. Eminim sen de çook seveceksin :))
YanıtlaSil