Meslek Seçimi ve Kişilik

     
         Meslek seçimi bireyin hayatını etkileyen en önemli seçimdir. Bu seçim sonrasında kişi eşini, evini, statüsünü, çevresini yani bütün hayatını da belirlemiş olur. Meslek seçimi konusunda daha anne karnındayken çevredeki herkes tahmin ve temennilerde bulunur.
       Çevrenin beklentisi, cinsiyet, ailenin istekleri, ilgi ve yetenek gibi bir çok faktör kişinin meslek seçiminde önemli rol oynar. Gençlere ve ailelere öncelikle ilgi ve yetenekler doğrultusunda meslek seçimi yapmaları konusunda rehberlik yapmaya çalışıyorum. Örneğin, mutfakta çalışmaktan hoşlanmayan, uzun süre ayakta kalmaya dayanamayan, sosyalleşmeyi tercih etmeyen bir genç için Turizm Otelcilik alanı pek uygun olmayabilir. Kan görmeye dayanamayan, riskli durumlar karşısında soğukkanlı duramayan bir genç için de sağlık alanında çalışmak uygun
olmayacaktır.
      Genç meslek seçimi öncesinde iş bulma imkanlarını da araştırmalıdır. İhtiyaç duyulan alanlarda meslek seçmek iş bulma şansını yükselecektir. Ancak, tüm iş burada bitmiyor. İlgi ve yeteneğine uygun meslekle ilgili eğitim almak, sertifikalar ve eğitim programlarıyla özgeçmişi zenginleştirmek bazen sadece kenar süsü olarak kalabilir.
       Kişilik günümüzde iş bulma sürecinde gizli kahraman. Sosyal, yardım sever, işbirlikçi, dürüst, çözüm odaklı, yaratıcı  hatta sağlıklı yaşayan kişiler iş başvurularında daha avantajlı.
         Bir seminerde izlediğim bir video  tam da bunlardan bahsediyor. İş başvurularında süslü özgeçmişlerin, standart cevapların dışına çıkmak isteyen Heineken firması farklı yöntemleri izlemiş.
         Çocukları yetiştirirken aileler başarı kriterinin üzerinde o kadar çok duruyor ki insana değer katan özellikler göz ardı ediliyor. Kalabalık ailelerden çekirdek aileye oradan da bireysel yaşamlara evrildik. Bu süreçte merhamet, empati, dürüstlük yerini sertifikalara, diplomalara, kariyer hırsına  bıraktı. Olumlu, özgüvenli uzlaşmacı, çözüm üreten kişilik yapısına sahip olmak için çocuk ve gençlerin gidebilecekleri bir eğitim programı yok. Tek ihtiyaçları, destekleyici bir aile ve çevre tutumuna sahip olmak.
         Çocukların meslek seçiminde yapılabilecek en önemli adım onları mutlu ve sorumluluk sahibi insanlar olarak hayata hazırlamaktır.  Kurstan kursa sürüklemeden önce önce çocuğunuzla bir tanışın, gerisi gelecektir.
     
       

Yorumlar

  1. Heineken`in videosuna bayıldım:)
    Şu sıralar bizim evde de en çok konuşulan konulardan biri. Büyük oğlum 11.sınıf. Gençler ne istediğini bizim dönemimize göre daha iyi biliyor sanki. Yani en azından meslekleri daha iyi tanıyorlar. Ancak benim gözümde en büyük sıkıntı bazı şeyleri daha kolaymış gibi algılamaları. Günümüzde hızlanan hayat onları son derece sabırsız yaptı. Sanki hayatlarında hemen istedikleri yere ulaşabilecekleri kanısı var. Her başlangıç emek ister, öyle hemen hop dedim mi iyi bir maaş, iyi bir kariyer gelmez insana. Ki bence sevdiğin işi yapmak en önemlisi, gerisi zaten kendiliğinden gelir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Reklam bence de harika. Orhun 8. Sınıf ve lise giriş sınavına hazırlandığından bu aralar meslek seçimi bizde de ilk gündem maddesi. Çocuklar doğdukları andan itibaren hızlı bir dünya ile karşılaştılar. Tek düğmeye basınca çamaşır, bulaşık yıkanan, Mars'a tatil planlarının yapıldığı yaman bir dünya. Hız göbek adı oldu gençlerin. Zamanla sabırlarının gelişeceğini umalım :)

      Sil
  2. Is olanağı var diye meslek seçimi yapmak bana yaramadı:)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder