Siber Zorbalık

             Sosyal medya kanalları el kadar telefonun içine sığdı sığalı zorbalık da hayatımızın baş köşesine kuruldu. Çocuk ya da yetişkin olması fark etmeden internete bağlı olduğumuz her anda siber zorbaları da hayatımıza buyur etmiş olduk. Yapılan paylaşımlar gün geçtikçe daha da artıyor. Çünkü akıllı telefonların kullanımı kolaylaşıp, daha ulaşılabilir hale geliyor. Ama bu güç ne yazık ki kendini bastırılmış kelimelerin haykırması şeklinde gösteriyor.

            Paylaşımların altına yapılan yorumların kişillik haklarına saldırı şeklinde olmasına ne yazık ki daha sık rastlıyoruz. İnternetin ulaştığı her insan zorbalık tehdidi altında.  Siber zorbalık, küçük düşürücü, tehdit edici, hakaret edici ve dışlayıcı mesajlar ve paylaşımlarla kendini gösteriyor. Özellikle gençler ve çocuklar siber zorbalığa maruz kalıyor. Bu durumu daha zorlu kılan ise zorbaların da çocuk ve gençler olması.

               İnternet artık üçüncü bir ebeveyn. Çocukla ilgileniyor, merakını gideriyor, güçlü hissettiriyor ve onu mutlu ediyor. Ebeveynler için de bulunmaz bir nimet haliyle. Çocuk, sağı solu karıştırmıyor, evi dağıtmıyor, eskisi kadar çok soru sormuyor, ilgi beklemiyor. Evde herkes mutlu görünüyor. Ama sabun köpüğü bir mutluluk. Aileler internet kullanımını denetimsiz kıldıkça , siber zorbalığın da oranı gittikçe artıyor.

              İnternet yerine hayatına koyabileceği aktiviteler konusunda ailelere büyük rol düşüyor. Spor ve sanat faaliyetlerine yönlendirme yapılabilir, internetin sosyal medya ve oyunlardan ibaret olmadığı bilinci sağlanabilir. Anne ve babalar da internet kullanımı yerine farklı faaliyetlerde bulunarak rol model olabilirler.

           Gelecek yapay zeka ve ekseninde gerçekleşecek. Ancak olumsuz internet kullanımı çocuk ve gençlerin yaratıcılıklarının körelmesine yol açıp bu platformda söz sahibi olmalarını engelleyecektir. Kolaycı tüketiciler yerine öğrenme merakına sahip yaratıcı zekalar yetiştirebiliriz.



Görsel kaynak: http://untcomdes.blogspot.com.tr

Yorumlar

  1. Tahmini olarak 4 yıl içinde siber zorbalığı daha etkin göreceğiz. Özellikle internetin kesin anlamda yerelleşmesi ile bunun daha etkin görülmesi mümkün olacak. Şu anda Z kuşağı daha kişilik oluşumunda ergen dönemleri vakaların etkilerini ortaya koyacaktır. Buna bir savunma mı üretmek gerekir? belirsiz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder