Sınavperest Anne Babalar

         Sınavlar denince akla hemen anne babalar geliyor. Ancak son zamanlarda sınavperest anne babalara daha sık rastlar olduk. Sınava hazırlanan, hedefine odaklanan öğrenciler asıl zorlu maratonu anne babalarına karşı gösteriyor . Yeterince ders çalıştığına, test çözdüğüne , öğretmenlerini pür dikkat dinlediklerine ebeveynlerini ikna etmek gibi bir misyonu var artık gençlerin. Geçmişte yaşanan bazı pişmanlıkların çocuklara yansıtılması belki de bu durum. Çocukları keşke demesin diye ilerideki keşkelerine zemin hazırlayan anne babalar bir türlü çocuklarının yeterince hazırlandığına ikna olamıyor. Sınavperest ebeveynler hep daha fazlasını istiyor üstüne üstlük. Daha fazla daha fazla, sınırları zorla iç sesleri yankılanıyor evlerin duvarlarında. 

          Eğitim sisteminin sınavlı virajları, iş hayatının acımasız kuralları, çığ gibi büyüyen işsizler ordusu, ailelerdeki gelecek kaygısını körüklüyor. Ama bir anda bu kadar yüklenme, başarıyı daha aşağıya çekerken aile içindeki çatışmaları yukarıya çıkarıyor. Akabinde , çıkışı olmayan bir labirentte kendini kaybediyor çocuk. 

            Çocukların duygularını dinlemek, endişelerini paylaşmak en önemli adım aslında. Daha doğrusu kendilerini ifade etmek için gerekli zemini oluşturmak en önemlisi. Sınavlar gelir geçer ancak duygular, kalp kırıklıkları çocukluk anılarının bir köşesinde saklı kalır. Aile değerlerimizin ilk sırasını başarı almışken nasıl doğru  rehber olacağız çocuklarımıza.  Saygıdan, sevgiden, merhametten bahsedip başarıya gelince gözümüzü başarı hırsı bürür ise  kazanmış değil  kaybetmiş oluyoruz aslında.

Görsel:https://tr.pinterest.com/pin/152559506104735706/

Yorumlar