Ev Simiti Bunlar

     
     
       Ne çok severim simiti.  Çocukluğumdan bu yana vazgeçemediğim yegane lezzettir. Demli çayın, ayranın hatta gazozun bile yanına büyük bir asaletle yakışan başka bir tat yoktur benim için. Hemen her gün iş yerinde bir tane yediğim yetmiyormuş gibi evde de derin dondurucuda  mutlaka bir kaç tane saklarım. Evdeki erkek egemen nüfusla damak tadı konusundaki tek ortak nokta olması da ayrı bir kurtarıcıdır. Taş fırından çıkmış  mis kokulu , gevrek simitin tadı elbette tartışılmaz ama yine de ben de bu tada ortak olmak istedim.  Evde simit yapmayı çok kereler denedim ancak, pek başarılı olamadım. Ancak son denediğim tarif, hem benim hem evdekilerin yüzünü güldürdü. Pastane açması ile simit arası bir durum söz konusu ama, kesinlikle denemeye değer.


Ev Simiti Malzemeleri
Yarım kg un
1 paket instant maya
1 tatlı kaşığı tuz
3 yemek kaşığı toz şeker
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Pekmez
Süslemek için susam, çörek otu, kekik, kırmızı biber...

         Un, maya , tuz, 1 yemek kaşığı toz şekeri ılık su ile hamur kıvamına getirin. Mayası gelene kadar ılık bir ortamda ağzı kapalı olarak bekletin. Hamur kabardıktan sonra tekrar yoğrulur ve dinlenmeye bırakın. Ben hamuru geceden mayaladım. Sabaha epey bir mayalanmıştı. Siz de geceden mayalayıp, sabah kahvaltısına simitleri yetiştirebilirsiniz.

        Hamur mayasını iyice aldıktan sonra, bir merdane yardımıyla çok ince olmayacak şekilde açın. Daha sonra üzerine sıvıyağ sürün ve 2 yemek kaşığı kadar toz şeker serpin (Dilerseniz-daha gevrek olması için- sulandırılmış pekmez de sürebilirsiniz.) Daha sonra iki parmak kalınlığında şeritler kesin. Kestiğiniz şeritlerin iki ucunu birleştirin ve biraz uzatın. Uçları ters yöne doğru kıvırarak birleştirin. Anlatması zor ama pastane açması formunu aklınız getirebilirsiniz. Simitlerin üzerine sulandırılmış pekmez sürün. Süsleme malzemesi size kalmış, çörek otu, susam, kekik, canınız ne isterse. Tepsi mayasının gelmesi için de ılık bir ortamda 15 dk. kadar dinlendirin. 180 derece ısıtılmış fırında 20-25 dk kadar pişirin , afiyet olsun:)


       Bu tarifte yumurta olmadığı için simitler hemen bayatlamıyor. Ayrıca oldukça da ekonomik. İç malzemesinde yaratıcılığınızı dilediğince konuşturabilirsiniz. Biber salçası, zeytin ezmesi, fındık kreması gibi türlü türlü tatlara ulaşmak size kalmış artık.

         Çayınız demli, muhabbettiniz neşeli olsun :)


       

Yorumlar

  1. Çok lezzetli görünüyor. :) tariflerime ekleyeceğim. Sizin ev poğaçası tarinizi de denedim ama unu az koymuşum biraz yağlı oldu ama güzeldi yaa.. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denemene çok sevindim. Ama gerçekten de biraz yağlı bir poğaça oluyor. E olacak o kadar. Tatlı telaşında kolaylıklar dilerim :))

      Sil
  2. Oooo, süper görünüyor. Denerim inşallah ama çok üşeniyorum bu işlere :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sağol Füsun. İtiraf ediyorum, ben de biraz üşengeçlik yapıyorum bu işlere. Ama tatildeyiz diye türlü numaralar peşindeyim işte :))

      Sil
  3. Yanıtlar
    1. Çok sağol canım, sırada kavanozda tiramisu tarifi var. Bakalım becerebilecek miyim :))

      Sil
    2. Çok sağol canım, sırada kavanozda tiramisu tarifi var. Bakalım becerebilecek miyim :))

      Sil
  4. Eline sağlık:) Ben de yapmıştım simit, ilk gün tadı süperdi ama ertesi güne kalanlar için aynı şeyi söyleyemeyeceğim:)) Seninkiler nasıl oldu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benimkiler de ertesi gün sertleşti. Isıtınca biraz daha yola geldiler ama. Ev halkına duyurulur, tazecik hemen silip süpürsünler :))

      Sil

Yorum Gönder