26 Ekim 2014 Pazar

PASTANE POĞAÇASINA MEYDAN OKUYORUM


              Bundan böyle, pastane poğaçaları hasetinden çatlayabilir. Poğaça bu, şakaya gelmez. Karşınızda pastane poğaçası denen bir illet var ve itiraf ediyorum onun çizgisine ulaşmak hiç kolay değil.

            Çocukların beslenme çantasında en büyük yardımcımdır kendileri. Ancak kimi zaman 'Anneeaaa bu poğaça sert olmuş, yiyemedim' diye okuldan eve geri getiren küçük oğlum beni bu konuda hırs sahibi yaptı resmen. 'Ne bileyim çocuuum, az daha çiğneyiverseydin diyorum' Ama hiç oralı olmuyor benimki. Ana yüreği bu, eleştiriye tahammül eder mi hiç? Margarin koysam kıyır kıyır olacak, ama bu sefer içimdeki Karatay vicdanıma iğneler batıracak. Tereyağ koysam, ağır gelir beyzadelere. Sıvıyağ konunca da pek şukela olmuyor işte bu meret. Mayalı poğaçayı hiç karıştırmayın, afakanlar basıyor beni o zaman. Öyle iki saat el mayası, tepsi mayası bekleyemem maalesef.

         Ama artık,  küçük bir ipucu ile siz de benim gibi  mutfaktan nıhahahaaa nidaları yükseltebilirsiniz. Artık, sis perdesini aralama vaktidir diyorum ve işte ipucum: 1 yemek kaşığı mayonez. Poğaça karışımınızın içine bir yemek kaşığı tepeleme mayaonez koyduğunuzda hem ekstra kabarıyor hem de puf puf oluyor. Boşuna demedim herhalde, pastane poğaçasına meydan okuyorum diye. Tamam, itiraf ediyorum mayonez pek sağlıklı bir arkadaş değil. Ama hangimiz yoğurtlu salataların içine çaktırmadan koymadık, hangimiz pizzayla mayonezin aşkına şahit olmadık.  1 kalıp margarin koymaktan iyidir diyorum, meraklısına tarifimi hemen veriyorum;


Malzemeler:
2 yumurta, bir tanesinin sarısı üzerine sürülecek
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı yoğurt
3,5 su bardağı un ( alabildiğine)
Kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı mayonez       
         Bütün malzemeleri serbest stil karıştırıyoruz. Ne sert ne yumuşak olmayacak bir hamur elde ediyoruz. Sonrası, keyfinize kalmış. İster sade, ister zeytinli ya da peynirli... 200 derce fırında 25-30 dk kadar pişirip, midelere düşürüyoruz. Beslenme çantaları için , çat kapı misafirler için, ani açlık krizleri için derin dondurucuya bir kısmını çaktırmadan yerleştirdim. Son olarak; 

Anne eli değmiş bu poğaçalara,
Pastanedeki ustaya selam olsun, 
Meydan okuyorum
Sefam olsun :) 


    Bu arada anne eli değecek diye bir kaide yok. Sevgili babalar siz de rahatlıkla yapabilirsiniz hani ...




11 yorum:

  1. Mayonez mi?
    İşte şu an şaşırdım.:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de ilk duyduğumda hadi canım demiştim. Ama kesinlikle pofuduk bir etki yaratıyor :))

      Sil
  2. Denemek lazım :) Aldım tarifi gidiyorum. Teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kolay gelsin, umarım begenirsin ;)

      Sil
  3. pastahane poğaçasını hiç sevmiyorum, ev poğaçalarını da yapamıyorum, benimkiler hiç kabarmıyor !!! bir de bunu deneyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Puf puf olurlar inşallah, yanına da mis kokulu bir fincan sıcak çay :))

      Sil
  4. aa, ilk defa duydum mayonezi ve hemen not aldım bu tarifi. Ellerine sağlık canım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim canım, ben de pek ihtimal vermemiştim ama 1 kaşık mayonezde ne sırlar gizliymiş; ))

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  5. ben de bu arkadaşı :) en kısa zamanda deneyeceğim :))

    YanıtlaSil
  6. size ne kadar teşekkür etsem azdır Allah razı olsun. çok denemelerim oldu ama hiç böylesi bir sonuca ulaşmamıştı. bende abim için bu konuyu hırs yaptım. dışarda yememesi için resmen formüller geliştirip denemeler yaptım ama hep hüsran oldu. bu başarı benı öylesine mutlu etti ki tarif edemem. sadece yağı yarım su bardağı olarak kullandım ve un ölçüsü tam tamına oldu. kalben teşekkürlerimi tekrar tekrar söylemek istiyorum, çocuklara kucak dolusu sevgıler, emeklerınıze sağlık Allaha emanet olun

    YanıtlaSil