HAŞHAŞLI KATMERİMİ KENDİM YAPTIM

       Anadolu'nun eskimeyen lezzetlerinden katmeri evde yapmak çok kolaymış...


            Kendimi bildim bileli hamurla uğraşmaktan çok büyük mutluluk duyarım. Üstüm başım bembeyaz olsun , ortalık batsın hiç umrumda değil. Hele sonunda sevdiklerimle paylaşacağım keyifli bir sofra olsun , değmeyin keyfime. 

          Çok sevdiğim Haşhaşlı Katmer'i ilk defa deneme cesaretinde bugün bulundum. Katmer, Anadolu'nun hemen her köşesinde keyifle yapılan ortak tatlarımızdan. Yöreden yöreye kullanılan malzeme değişse de mis gibi bir köy havasında ateş üstündeki sacda pişen katmerin tadı elbetteki tartışılmazdır.

 Gelelim benim katmer hanıma;
Malzemeler;
Hamur için
3 su bardağı un
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Alabildiğine su (azar azar eklemenizi öneririm)
*
İçi 
3 yemek kaşığı çekilmiş haşhaş
1 su bardağı sıvıyağ


        Hamur malzemelerini yoğurup, orta sertlikte bir hamur elde ettim. 10 dk. kadar beklettim. Daha sonra hamuru yumurta büyüklüğünde parçalara ayırdım (6 parça elde ettim).  Daha sonra parçaları merdane ile tatlı tabağı büyüklüğünde açtım. Hepsini açtıktan sonra tezgahın üstüne bir yufka, onun üzerine de haşhaşlı yağlı karışım sürdüm . Yufkalar bitene kadar tekrar ettim. Daha sonra üst üste istiflediğim yufkaları merdaneyle incelttim. Genişletebildiğim kadar genişlettim. Daha sonra tek parça haline gelen yufkamı rulo yaptım. Elde ettiğim rulodan 5'er cm genişliğinde parçalar kestim. Kestiğim parçaları tekrar merdaneyle yine tatlı tabağı genişliğinde açtım . Sıcak teflon tavada birkaç dakika içinde pişirdim. 

         Anlatması zor oldu biraz ama. Yarım saat içinde benim gibi bir acemi bile yapabiliyor. Gerisini siz tahmin edin. Tabii hızlı olmak adına siz benim gibi mutfağı savaş alanına çevirmeyin. 
           
          6 Mayıs'ta sevdiklerinizle ve ailenizle Hıdrellez pikniğine çıkarken piknik sepetinize atabileceğiniz keyifli ve ninelerimizden kalma bir lezzet.  Aylardır hevesle beklediğimiz baharı karşılarken de biraz özel hazırlanmak gerek elbette. Bizi biz yapan ortak kültür miraslarımıza sahip çıkıp, yeni nesillere aktarmak bizim elimizde. 6 Mayıs'ta boş durmak yok. Her evde yumurta pişecek, çayır çimen gezilecek. Bakın sözlü yapiciiim sonra :)

        Tabii Haşhaşlı katmeri yıllardır özenle hazırlayan ve bana çaktırmadan öğreten anneme de  sonsuz teşekkür...





                 

Yorumlar

  1. Katmere bayılırım. Artık yavaştan yemek yapmaya başladığıma göre mutfağı batırmamak şartıyla bunu da denesem iyi olacak gibi. Elinize sağlık. ;))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Güven. Eminim çok daha lezzetlisini yapacaksın. Çünkü bir yemeği güzel yapmanın ilk şartı onu çok sevmektir. Sen de madem katmeri seviyorsun, kesin süper olacaktır :))

      Sil

Yorum Gönder