EKMEĞİ KURTARMAK

       
      
      En eski ve kıymetli besinimiz kuşkusuz ki ekmektir. Özellikle Türk damak tadınının olmazsa olmazlarındandır,  beslenmenin ABC'si  olan ekmek. Ancak, en çok israf edilen de gözünün yaşına bakılmayan da ekmek ne yazık ki.


    Alırken ya da saklarken yaptığımız yanlışlardan dolayı her yıl  2,1 milyar ekmeği israf ediyoruz. Çöpe atılan ekmeklerin parasal karşılığı ise tam 1,5 milyar TL. Yani  tane 500 okul ya da 80 tane hastane yapılabilecek miktarı ucundan kıyısından arttırıp ziyan ediyoruz. 


Peki Neler Yapabiliriz?

     Alırken, iyi pişmiş ekmek almaya dikkat edin. Az pişmiş ekmek içinde daha fazla nem barındırdığından daha çabuk küfleniyor. Ekmek küfü de sağlık açısından oldukça zararlı olduğundan ekmeği saklama koşullarına da dikkat etmek gerekli. Bayat ekmekle geri dönüşüm sağlamak mümkün, ancak küflenmiş ekmek konusunda uzmanlar kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini belirtiyor.

        Ekmeği saklama koşulları da çabuk bayatlamasını, haliyle de çöpe olan yolculuğunu kolaylaştırıyor. En iyi ve en bilinen saklama koşuluysa elbette ki kapalı bir ekmek kutusunda muhafaza edilmesidir. Sıcakken aldığınız ekmeği de aldığınız  poşette uzun süre saklamamaya dikkat edin. Ekmek poşette su buharcıkları oluşturmaya başladıysa hemen bir kağıt havluya sarın, soğuduktan sonra kapalı ekmek kabına koyun. Aksi takdirde hızlı küflenmesine yol açacaksınızdır.

Evinizde ihtiyaç fazlası ekmek oluştuğunda vaktiniz kısıtlıysa hemen derin dondurucuda saklayabilirsiniz. 3 ay lezzetini koruyabilir bu saklama yöntemiyle.

Bayat ekmekleri fırında kurutup, mutfak robotunda çekip galeta unu olarak kullanabilirsiniz. Hatta içine karabiber, kimyon, yenibahar gibi baharatlar da ekleyerek hazır köfte harcımızı elinizin altında hazır bulundurabilirsiniz.

Ufak parçalara ayırdığınız bayat ekmekleri 1 yumurta ve biraz süt ile hamur haline getirip Pizza için taban hazırlayabilirsiniz.  Sonrası mı,  biraz peynir biraz zeytin  biraz da hayalgücüyle lezzetli bir pizza. Bizim evin favori lezzetlerindendir kendisi.

Şimdilerin Fransız Tostu, benim çocukluğumun yumurtalı ekmeğiyle de lezzet trendlerini yakalayabilirsiniz. Mutfak Sırları'ndaki tarif için buyurun lütfen. 

Ekmek mıhlaması, papara, fırında peynirli ekmek dilimleri aklıma ilk gelen ekmeği küstürmeme yöntemlerimdir. Balkonumdaki sardunyalarımın yamacına ufaladığım kırıntılara gelen kumru misafirlerim var bir de.

Peki sizin ekmeği küstürmeme yöntemleriniz nelerdir? Farklı saklama koşullarınız, değerlendirme yöntemleriniz varsa lütfen paylaşın. Hem bilgi dağarcığımız gelişsin hem de  ekmeğimiz kurtulsun...

İstatistik kaynak: http://www.ekmekisrafetme.com/UploadResim/EkmekYayinlar/TurkiyedeEkmekIsrafi.pdf
Görsel Kaynak: http://www.pinterest.com/pin/193162271492386390/

Yorumlar

  1. çok faydalı bir paylaşım.. teşekkürler, sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize çok sevndim, teşekkür ederim :) Sevgiler...

      Sil
  2. Ben de sizin bahsettiğiniz yöntemleri kullanıyorum, böylece hiç ekmek israfı olmuyor bizim evde...hatta buzluğa atılan ekmekler bazen hayat kurtarıyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle haklısın. Derin dondurucuda hazırolda bekleyen bir ekmeğin bulunması cidden işleri çok kolaylaştırıyor Burcu:)

      Sil
  3. harika bir paylaşım olmuş tebrik ederim önce

    ben ekmeği buzdolabında muhafaza ediyorum.. tüketmeden önce tükenecek kadar çıkarıyorum..
    ve çok almamaya açlışıyorum
    eğer bayatlamaya başlarsa hemen tarhana çorbası pişrip içine :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah çocukluğum geldi aklıma tarhana ve kızarmış ekmek dedin ya :)

      Sil
  4. ben bayat ekmeği ıslatıp un ile karıştırıp tav böreği yapıyorum. Öneririm. harika bir paylaşım olmuş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süper, yeni bir şey öğrendim sayende. Mutlaka denemem lazım. Ekmek, sen nelere kadirsin:)

      Sil
  5. Hoşgeldin Pamuk Şekeri :) Nice güzel , pembe paylaşımlara...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder