YEMEK OYUNLARI

 


      Anne babaların ortak çıkmazlarından biri de çocukların yemek seçmesi ya da yemek yememesidir. Özellikle hastalık, diş çıkarma, kardeş gelmesi, annenin çalışıyor olması gibi durumlarda çocuklar yemek yemeyi reddedebilir ya da seçici davranabilir. Gelişimini engelleyecek seviyelerde beslenme bozukluğu ile karşılaşıldığında çocuk doktoruyla işbirliğine girilmesi gerekir elbette. Ancak anne babaların da bu dönemde sıkça yaptığı hataları da gözden geçirmesi gerekir ilk olarak.

     Çocuklarda Yeme Sorunlarında Sık Yapılan Hatalar

  • Anne babalar, katı gıdaya geçildiği andan itibaren sofra eğitimini vermeye başlar. Çocuk anne sütünden sonra ilk olarak kaşıkla beslenmeye başladığında aceleci olunmamalıdır. Gelişim dönemine uygun, çocuk doktorunun önerisi doğrultusunda katı gıdalar yavaş yavaş arttırılarak verilmeli. Ne yazık ki bazen ebeveynler şişman çocuk sağlıklı çocuktur felsefesini benimser ve özellikle katı gıdaya geçiş dönemine hızla giriş yapar. Bu da çocukta dirence veya beslenme bozukluklarına yol açabilir.
  • Televizyon karşısında yemek yeme alışkanlığı kazandırılmamalıdır.Televizyon izleterek yemek yedirmek kısa vadede çözüm olacaktır. Ancak uzun vadede yemeğe olan ilgisinin ve lezzet duygusunun kaybolmasına yol açacaktır. 
  • Kendi başına yemek yemesine izin verilmelidir. Ne yazık ki ilkokul döneminde olup hala anne babası tarafından yemek yedirilen çocuklar var. Üstü kirlenmesin, ortalık batmasın, tabağını bitirsin mazeretleriyle çocuğun küçük motor kaslarının gelişiminin de engellenmesine yol açılmış olur. Yemekle temas etmesinden, keşfetmesinden korkmamak gerekir.
  • Tehditle ya da vaatlerde bulunarak istediğinizi yedirmeye kalktığınızda da uzun vadede farklı sorunlara yol açacaktır. Bir şeyden korktuğu için ya da  ödüllendirilmek için sofraya oturmamalıdır. Bu tarz yaklaşımlarla anne baba ile iletişim çatışmaları zaman içinde doğacaktır. Çocuk ödüllere ve cezalara  karşı duyarsızlaşmaya başlayacaktır. 
  • Anne baba yemediği yiyecekleri çocuğun yemesi için zorlamamalıdır.  Yani evde kereviz pişiyorsa herkes yemelidir. Çocuğun beslenme alışkanlıklarını değiştirmek istiyorsanız kendinizinkini de gözden geçirmeniz gerekir. Ne yazık ki sık rastladığımız bir durum bu. Ebeveynler çocuklarının daha sağlıklı beslenmesi konusunda da örnek olduklarını unutmamalıdır.
  • Sofraları keyifli, eğlenceli hale getirecek en önemli etken tüm ailenin birlikte olmasıdır. Yemek esnasında stresli, keyif kaçıran konulara değinilmemelidir.

Peki Yeme Sorunları Karşısında Neler Yapmalıyız?
  • Çocukların yemekleri hazırlama sürecine katılımı sağlanabilir. Mutfakta basit görevler vererek onun besinlerle barış imzalamasını kolaylaştırabilirsiniz. Öncelikle sevdiği yiyeceklerden başlayıp daha sonra diğerlerine geçiş yapabilirsiniz.
  • Yemek yediği zaman çikolata, şekerleme gibi ödüller yerine manevi pekiştireçler verin. Örneğin; yakasına yıldız çıkartmalar yapıştırmak, yaptığı resmi buzdolabına asmak gibi.
  • Yemeğin bir güç ölçütü olmadığı, beslenme ve büyüme aracı olduğu mesajı verilmelidir.
  • Yiyeceklerin içinde hangi vitaminlerin olduğuyla ilgili bir oyun oynayabilir, hikaye okuyabilir hatta yaratabilirsiniz. 
  • Başkalarının yanında yemediği yiyeceklerle ilgili tenkit etmek yerine güçlü yanlarını ortaya çıkarabilirsiniz.
  • Son olarak yemek seçen çocuk sadece annesinin sorumluluğunda değildir. Bu konuda anne ve babalar işbirliği içinde olmalıdır. Ne de olsa hayat müşterek:)



Yorumlar

  1. Gerçekten çok önemli bir konuya değinmişsiniz, paylaşım için teşekkürler, benim kızım iştahlı bir çocuktu zorlayıcı durumlarla karşılaşmadık neyse ki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok şanslıymışsınız Ayamaya, çağımızın en büyük çocuk yetiştirme sorunu da beslenme. Aslında basit önlemlerle büyük adımlar atabiliriz. Afiyetle ve sevgiyle kalın:))

      Sil
  2. Ah bu beslenme sorunu. Acaba biz ebeveynler mi sorun haline getiriyoruz bunu. Bence tek çözüm bebeklerimizi yemek yemeğe mecbur etmemek. Diş çıkarıyorlardır. Grip olacaklardır. Burunları tıkalıdır, rahat nefes alamayınca yemek yemek zor geliyordur. Önceki öğünü daha hazmedememişlerdir. Doyduktan sonra, daha fazla yemeleri için mecbur edilmek istemiyorlardır. Mideleri bulanıyordur. Geçecektir bu isteksizlikleri. Ama biz "Ye .. Ye.." diye ısrar edince sofralar işkence haline dönüşecek ve bu işkenceyi her defasında reddecekler. Ben yemek konusunda ısrsr gören çocuklara çok acıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle katılıyorum size. Annelerin acelesi, ısrarı, telaşı derken çocuk yemekten büsbütün soğutuluyor . Ve ben bu ısrarların bir işe yaradığını da henüz görmedim. İşin diğer kötü yanı ise anne çocuk arasındaki ilişki zarar görüyor:(

      Sil

Yorum Gönder