KAHVALTISIZ ASLA

   Annemin küçükken bize sık sık söylediği bir söz vardı.'Kahvaltı altın, öğle  yemeği gümüş, akşam yemeği bakır' derdi ve ne yapar eder bizi kahvaltı sofrasına oturturdu. Öğrenciliğim boyunca bir gün bile kahvaltı yapmadan okula gittiğimi hatırlamam. Hatta öğrenciyken, kahvaltı yapmadığı için bayılan, fenalaşan çocukları gördükçe anneme daha da çok hak verirdim.
     Geçenlerde annem, elinde bir gazete ile çıkageldi. Dr. Yasemin Bradley'in Vatan Gazetesindeki yazısını büyük bir özenle ve haklılık duygusuyla bana gösterdi. Tüm anne ve babaların dikkat etmesi gereken noktalara değinmişti Dr. Bradley. İşte size 5 günlük okul temposuna uygun kahvaltı seçenekleri
 
# 2 dilim ekmek
   Tereyağı
   1-2 yemek kaşığı bal
   1 bardak süt veya taze sıkılmış portakal suyu
# 2 dilim ekmek
    1 dilim peynir
    Domates
    1 bardak süt veya taze sıkılmış portakal suyu
 # 3 yemek kaşığı ev yapımı 'granola'
    1 bardak süt
    1 küçük muz
    1 yemek kaşığı bal
# 1 yumurta
   1 dilim peynir
   3 zeytin
   Domates salatalık
# Omlet
   Domates salatalık
   1- 2 dilim ekmek
   1 bardak süt

Granola tarifi: 2 avuç badem, 2 avuç fındık, 2 avuç ceviz, 4 avuç dut kurusu, 2 avuç minik doğranmış kayısı, 6 avuç yulaf ezmesi, 4 avuç susam, 10 yemek kaşığı bal, 2 yemek kaşığı tarçın. Badem, fındık ve cevizi iyice çıtır çıtır olana kadar büyük bir tavada kavurun. 
       Susam hariç tüm malzemeyi içine ekleyin. Kavurmaya devam edin. En son susamı da ekleyip, 3-4 dakika daha kavurup altını söndürün. Kızgınken fırın tepsisine yayın. Soğuduktan sonra elinizle parçalara ayırıp cam kavanozlara koyun. Dışarıda uzun zaman bekletebilirsiniz.
     Bu tarif bence özellikle soğuk havalarda çocuklar için tam bir koruma kalkanı. İşte bu kadar basit , çok az bir vakit harcanarak çocukların kahvaltı sayesinde daha başarılı, daha sağlıklı ve daha mutlu olmalarını sağlamak elimizde.
   
 Dr. Yasemin Bradley bu arada yumurta ve balın çocukların gelişmindeki rolüne de değiniyor. Yumurta, , vücudumuz için gerekli tüm zorunlu aminoasitleri içeriyor.Vitamin ve mineral deposu ve içinde A,B vitaminleri, magnezyum, fosfor, potasyum, çinko mineralleri var.Bal da çocuğun zindeliğini ve performansını arttırıyor. Bağışıklık sistemine destek oluyor ve griple mücadelede büyük bir yardımcı.
     Mutfağımızdaki ufak dokunuşlarla antibiyotiklere, vitamin şuruplarına, grip ilaçlarına ihtiyaç duymadan rahat bir kış geçirebiliriz.
     Önerileri ve pratik tarifleri için teşekkürler Dr. Yasemin Bradley:)

Haber Kaynak: Vatan Gazetesi -29.09.2012

Yorumlar

  1. Bende okula giderken kahvaltı yapmadan çıkmazdım. Şimdi ise hiç yapmıyorum. :)
    Biliyorum hatam büyük. Büyüdükçe tembelleştim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder