HAYDİ, OKUL ALIŞVERİŞİNE ÇIKALIM


Tüm tartışmalar eşliğinde 1. sınıflar için  10 Eylül'de okullar kapılarını açıyor. Birbirinden güzel binlerce melek surat sınıflarına ilk adımlarını atacaklar. Tüm tartışmaların yanı sıra anne babaların dikkat etmesi gereken bir nokta da okul alış verişi. İşe ufak tefek detaylar;
  1. 1. Okul ayakkabısı alırken, saatlerce çocuğunuzun ayağında kalacağına ve bu süre içinde hoplayıp zıplayacağını da hesaba katmak gerekir. Markası ya da modeli için rahatsız bir ayakkabıya miniğin ayaklarını emanet etmemeliyiz. Hafif ve rahat giyilebilen, kaymaz tabanlı ve ortopedik bir ayakkabıyla tüm günü kazasız geçirebilir çocuğunuz. Bağcıklı modeller yerine yapışkan bantlılar hem sizin hem çocuğun işini kolaylaştıracaktır.
  2. Çanta  konusu bir çok velinin sık yaptığı yanlışlardan aslında. Çocuğun boyu ve kilosuna göre çanta seçilmelidir. Kendisinden 2-3 kat büyük çantalar taşıyan çocuklara sık sık rastlarız. Ayrıca piyasadaki bir çok çanta ağırlık olarak gereğinden fazla. Çanta alış verişinde çocuğun omuz ve sırtına rahatlıkla alabileceği, su geçirmez ve kullanışlı  olmasına dikkat edilmelidir. 
  3. Her okulun kendine ait, önceden belirlenmiş bir kıyafeti var artık. Yedek almayı unutmayın. 2 ya da 3 takıma sene içinde ihtiyaç duyacaksınız büyük ihtimalle. Alırken , seneye de giyer deyip çok büyük bedenler de tercih edilmemeli. Çocukların rahat hareket etmesi, toplumda kendini düzgün ifade etmesi için kıyafetin bedenine göre olması sosyalleşmesini kolaylaştıracaktır. 
  4. Çorap seçimi deyip geçmeyin. Özellikle kız çocuklarında külotlu çorap seçimine ebeveynler çok dikkat etmeli. %100 pamuk çorap olması küçük hanımefendinin daha sağlıklı ve rahat olmasını sağlayacaktır.
  5. Kalem alırken yuvarlak tasarımlılar tercih edilmeli. Köşeli kalemler birinci sınıf öğrencilerinin parmaklarını çabuk yorar. Kalem seçerken kalitesine , koyuluğuna, çabuk siliniyor olmasına çok dikkat edilmeli. Yanlış kalemle çalışmaya başlayan öğrenci ders çalışırken çabuk yorulacağından çalışmak istemeyebilir. Aşırı süslü ve dikkat dağıtıcı tüm kırtasiye malzemelerinden de kaçınılmalı bu arada.
  6. Okul alış verişi okullar açılmadan tamamlanmalıdır. Okulun ilk günü her öğrenci  okul kıyafetleri ve çantasıyla okula hazır olmalıdır. Bir çok aile okula uyum sürecinde öğrencileri kıyafetsiz ve çantasız okula gönderiyor. Bu büyük bir yanlıştır. Çocuk kendini bir bütünün parçası olarak görmeli ve okulun  kurallarını ilk günden fark edebilmelidir. 
  7. Anne babalar şimdiden bir çalışma köşesi oluşturabilirler. Kalemleri, kağıtları ve boyalarıyla vakit geçirmesine fırsat yaratılabilir. Okul için gerekli motivasyon ortamı kolaylıkla sağlanmış olur böylece.
    Bunlar ilk aklıma gelenlerdi. Geçen sene büyük oğlum Orhun'un okula başlamasıyla bir çok durumu yaşama imkanım oldu. Tabii benim de her anne baba gibi doğrularım yanlışlarım vardı. Ama zaman için de her şey yolunu buluyor. Benim öğretmen olmam , acemi bir veli olmamın önüne geçemedi haliyle. Anne olmak topluma ve O'na karşı sorumlu olmak çok farklı bir his. Okul kıyafetini alırken boğazımın düğüm düğüm olması, becerip de bir türlü'1. sınıf kıyafeti almak istiyorum' diyemediğim anı ömür boyu unutamam. Bu dönemde anne babaların sabrı bir çok zorluğu aşmayı kolaylaştıracaktır. 
    Tüm anne babalara ve mini mini birlere sevgiler, kolaylıklar dilerim....
    

Yorumlar

  1. Walla mümkünse çıkmayalım. Okul zamanı diye herşeyin fiyatını üç katına çıkarmışlar: ( Allah bir kaç çocuğu okuyana yardım etsin.

    YanıtlaSil
  2. mümkünse seneye çıkalım da bunları bir kenara not edelim :)))

    YanıtlaSil

Yorum Gönder