MİNİ MİNİ BİRLER

  Kocaman bir yaz mevsimini daha geride bırakmak üzereyiz. Sonbaharın gelmesiyle özellikle 1. sınıfa çocukları başlayacak aileleri de tatlı bir telaş sarar. Bu sene her zamankinden farklı olarak daha fazla sayıda anne baba bu telaşın içine girmiş durumda. Malum, 66 aydan sonra çocuklar zorunlu eğitime tabii oldu artık . Ayrıntılı bilgi için  https://e-okul.meb.gov.tr/Dokumanlar/EKAYIT_SSS.pdf ziyaret edebilirsiniz.   Ancak çocuğun gelişim özellikleri göze alınıp Çocuk Hastalıkları Uzmanı kararı ile 1 yıl sonrasına da okula başlama ertelenebilecek. İşte Bakanlığın konuyla ilgili beyanı:  

''Bakanlığımızca yapılan değerlendirmede, ilkokul için bedeni veya zihni gelişimi yeterli olmadığı düşünülen 66 ay ve üzeri çocuklara verilecek tıbbi tanılı raporun, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları tarafından düzenlenmesi uygun görülmüştür. Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları yapacakları muayene ve değerlendirme neticesinde rapor düzenleyecektir. Ancak ihtiyaç duyulması halinde, gerekli tetkikler ve konsültasyonlar yapılmak suretiyle ilgili hekim tarafından tek hekim raporu tamamlanacaktır. Bu rapor, kamu ve üniversiteye bağlı sağlık kurumlarında görev yapan çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları tarafından düzenlenebilecektir.''
      Bu sene en yoğun ve soru işareti bol eğitim yılı olacak şüphesiz ki. Bakanlık, sınıfları oluştururken çocukların yaşlarına göre gruplandırma yapılacağını da belirtti. Yani 8 yaşındaki çocuk ile 5,5 yaşındaki çocuk aynı sınıfta olmayacak. Ama okullardaki dersliklerin yetersizliği göze alındığında bu çözüme ulaşılabilinecek mi çok merak ediyorum. Okul yöneticilerinin, öğretmenlerin , anne babaların ama en çok da çocuklar için zorlu bir eğitim yılı başlıyor.  

Tüm bu değişiklikler bir yana , 1. sınıfa başlarken anne babaların dikkat etmesi gereken bazı noktalara da değinmezsek olmaz;
  • Okulla ilgili gerçekçi bilgilerle şimdiden hazırlanmaya başlanmalıdır. Okulun çok eğlenceli, lunapark tadında bir cennet olduğu yönünde boş hayaller yaratılmamalıdır. Bir çok ebeveyn okula hazırlık sürecinde çocukları boş hayallere sevk etmektedir. Yaşına uygun etkinlikler yapacağı, kuralların olduğu , zamanı geldiğinde oyun da oynayabilecekleri bir yer olduğu aktarılabilir. 
  • Okul çağına geldiği halde hala yalnız yatamayan çocuklar ciddi anlamda okul fobisiyle karşı karşıya kalabiliyor. Çocukların kendi odalarında ve yataklarında yatmaları, kişilik gelişiminin en önemli virajlarındandır. Anne babalar  okulların açılmasına az bir zaman kala varsa bu durumun üstesinden gelmelidir.
  • Çocuk okula daha başlamadan kıyaslanmaya başlanır çoğu evde. Çevreden örnekler verilir. Çok çalışması, çok okuması , çok araştırması yönünde anne baba telkinlerde bulunur. Çocuklara verilen nasihatler her zaman geri teper halbuki , bunu unutmayalım. . Çocuklarda başarı kaygısını şimdiden yüklenmesi de okul fobisini tetikler. Ne mi yapalım? Örnek olalım, okuyalım, araştıralım.
  • Evde oyun hamurlarıyla daha fazla etkinlik yapılabilir. Yaşına uygun makasla kesme çalışmaları da el kaslarını  geliştirmeye yardımcıdır. Başaramadığında anne babalar endişelenip, baskı yapmamalıdır. Zamanı geldiğinde çocuğunuz elinden gelenin en iyisini yapacaktır.
  • Uyku düzenine dikkat edilmelidir. Erken yatıp erken kalkması hem gelişimi hem de okul başarısı için en önemli noktalardandır.
Anne babaların bu zorlu süreçte çocuklarına destekleyici bir tutum sergilemesi aslında en önemli şartlardan biridir. Çocuklar bizlerdeki stresi, endişeyi, korkuyu hemen sezinler ve davranışlarıyla da sergiler. Şimdiden tüm mini mini birlere kolaylıklar ve başarılar dilerim. Sevgiyle....


Yorumlar

  1. Yeğenim ay farkı ile sıyırdı diyebilirim.
    Yıllarca 7 çok geç denildi, şimdi 5 çok erken deniyor. Bi ayar tutturamadılar gitti.

    YanıtlaSil
  2. Aynen katılıyorum, ama olan hep çocuklar oluyor. Bakalım bizi seneye hangi sürprizler bekliyor. Bu arada bizim evde de var bir 2007'li ama Kasım doğumlu olmanın keyfini yaşıyor bu aralar:)

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel bir yazı bizim için daha çok var ama olsun bilgiden zarar gelmez dimi ama :))

    YanıtlaSil
  4. Teşekkürler canım...Bora Bebek büyüyene kadar daha neler gelir,değişir bilinmez ama Merve'nin dediği gibi bilgiden zarar gelmez :)

    YanıtlaSil
  5. Faydali bilgilerin icin tesekkur ederim...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder