ÇOCUKLAR İÇİN CİNSEL EĞİTİM

  Ebeveynlerin  çocuklarını yetiştirirken en zorlandığı konulardan biri de cinsellikle ilgili sorulardır. Çocuklar , kendi cinslerine ait rollerini benimsemeye başladıktan itibaren anne babalarına sorular sormaya başlar. Peki anne babalar bu soruları nasıl cevaplamalı?

  • Çocuğun sorduğu sorular mutlaka cevaplanmalıdır.
  • Çocuğun cinsellikle ilgili sorduğu soruyu anne ya da babadan hangisine soruyorsa o cevaplamalıdır. Çünkü çocuk, bu konuyu konuşmak için seçtiği ebeveynine kendini daha yakın hissetmiş olabilir.
  • Çocukların sorularına yaşlarına uygun ve sordukları kadarıyla doğru cevaplar verilmelidir. 
  • Çocuğun sorularına doğal ve rahat bir şekilde cevap verilmelidir. Çocuk, soru sorduğunda çok şaşırmış, şok olmuş ya da kızmış görünmemeye çalışın. Bu tarz tepkiler, çocuklarda cinsellik  konusunda konuşmanın yanlış olduğu düşüncesine yol açabilir.
  • Çocuk soru sorduğunda 'Ayıp, günah' diyerek yargılayıcı olunmamalıdır.
  • Çocuk ve ergenlere cinselliği anlatan kitaplardan yararlanılabilir. Böylece çocuğunuz istediği zaman kendi kendine istediği bilgilere ulaşabilir. 

Yorumlar

  1. Öyle üstünkörü üzerinden geçilemeyecek bir konu. Kendi yaşıtımızla konuşmaya çekinirken, bir çocuğa o konuları anlatmak zor olmalı cidden. Ama zor diye baştan salma olmamalı.
    Önemli bir konu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuklara ayıp, günah diye çoğu zaman kısıtlamalar getiriliyor, e haliyle çocuk soru sormaktan vazgeçiyor. İşler ondan sonra karmaşıklaşıyor zaten..

      Sil
  2. Bende hep düşünüyorum ne soracak, nasıl cevaplayacağım... Öyle beklenmedik anlarda da soruyorlar ki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de çocuklar çok zor yerden soruyorlar, bazen kendimi öğrenci gibi hissediyorum

      Sil
  3. Bende 1 adet mimin var sevgili Esra :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder