AİLE BÜYÜKLERİ VE ÇOCUKLAR

   Çocuk  dünyaya geldikten sonra en önemli hayat rehberi anne ve babasıdır. Artık anne baba ve çocuk olarak hayatı yeniden tanımaya , keşfetmeye başlarlar. Elbette çocuğun yakın çevresi sadece anne ve babasından oluşmamaktadır. Çocuk, yakın çevresi ve akrabaları ile de etkileşimde bulunur. Çevresiyle girdiği her etkileşim de onun kişiliğinin temel yapı taşlarını oluşturur. 
     Çocukların çevreyi tanımasından ailenin tüm fertleri çok değerlidir. Vakit geçirmeleri, paylaşımda bulunmaları, oyunlar oynamaları hem çocuklara hem büyüklere büyük bir mutluluk sağlar. Ayrıca akrabalarıyla iletişimde bulunan çocuk, kendini daha güvenli hisseder.
    Toplumumuzda sıkça rastlanılan ve anne babaların şikayetçi olduğu bir durum var ki , çocuk gelişiminde olumsuz etkiler bırakabilir. Aile büyükleri ile anne baba arasındaki otorite savaşları ne yazık ki çocuğun kuralları öğrenmesini , olumlu disiplin yöntemlerini edinmesini engelleyebilmektedir. 
     Her iki tarafın da iyi niyetleri ile yaptıkları yanlışlar , çocuğun topluma uyum sürecini zora sokabilir. Kimi zaman aile büyükleri çocukların sınırlarını genişletip, kuralsız davranmasına izin vermektedir. Bu durumda anne babalar dengeyi sağlamak adına çocuğa daha fazla kısıtlamak getirmektedir. Sonuç, disiplin açısından şaşkına dönmüş bir çocuk. Ebeveynler , büyüklerinin kırılmasından çekindikleri için bu durumla ilgili konuşmalar ve uyarılar yapmaktan kaçınmaktadır.  Ama ne yazık ki çoğu anne baba, konuyla ilgili sıkıntılarını çocuklarına olumsuz davranışlarla yansıtır. Sonuç, kaos. Herkes birbirinden şikayetçi ve problem hala çözümsüz.
     Anne ve babalar, aile büyükleriyle açık bir iletişim kurmaya çalışmalı,  evlerinin kurallarından, beklentilerinden  bahsedebilmeliler. Yargılamadan, suçlamadan, çocuklarının gelişimleriyle ilgili endişe ve beklentilerini büyüklerle paylaşabilmeliler. Aksi takdirde ilişkiler yıpranırken, en büyük zararı da çocuklar görmektedir. İletişimden kaçmadan  büyük baba ve büyük annelerle  ortaklaşa kararlar alınması sağlandığında, çatışmadan çözüme ulaşma sağlanabilir.

Yorumlar

  1. Biz elimizden geldiğince kısıtlamamaya çalışıyoruz.Özgür olsun istiyoruz bazı konular dışında, tabi ne kadar doğru bilmem ama, zaten akrabalarımızın olduğu bir apartmandayız ve Emre sürekli farklı kişilerle birarada, sonuç ; oldukça rahat, sosyal dışarıda tanımadığı kişilerle, çocuklarla hemen iletişime geçebilen bir çocuk.Umarım böyle devam eder :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne güzel, çocuklar insanlarla etkileşime girdikçe kendilerini daha iyi yetiştirebiliyor zaten, sevgiyle..

      Sil

Yorum Gönder