AYŞE İLE ALİ ARASINDAKİ TEK FARKI BULUN

  Kadın, yeni evlenen kızını ziyarete gider. Damadı hürmette kusur etmez. Çayları doldurur, sofrayı toplamasına eşine yardım eder. Kadın , mutlu olur ve der ki;'Ne iyi damadım var kızıma yardım ediyor, yorulsun istemiyor.' Ertesi gün, oğlunun evine gider. Oğlu da karısına yardım eder. Bulaşıkları yerleştirmesine yardımcı olur, ortalığı toparlar. Kadın iç geçirir ve bu sefer der ki;' Ne fena  gelinim var. Oğlumu köle gibi çalıştırıyor' der.
     Nasıl , tanıdık değil mi bu iki sahnede. Toplumdaki cinsiyet ayrımcılığının en kısa ve çarpıcı örneğidir bu fıkra. Yani yine ağlanacak halimize gülüyoruz. Anneler, kız çocuklarının eşlerinin her konuda yardımcı olmasını beklerken, oğullarının eşlerine yardımcı olmasına tahammül edemeyebiliyor bazen. 
    Toplumun öğretileri deyip geçiştiriyoruz çoğu zaman. Mantık çerçevesinden baksak hiç fena olmayacak aslında. Anneler , babalar çocuklarını yetiştirirken atıyor bu minik ayrımcılık tohumlarını. Ayşe sofrayı kurar, Ali  çöpü çıkarır. Ayşe yemek yapmayı öğrenir,Ali çocuk tamir işlerinde ustalaşır. Tersi olamaz mı. Kızlar da çöpü çıkarabilir, tamir işlerinden gayet iyi anlayabilir. Erkekler de güzel yemek yapar, sofrayı da gayet düzgün kurar. Küçük yaşlarda görevlerle setler çekiliyor araya. 
     Büyüdükçe ayrımcılık da büyüyor ister istemez. Ali  arkadaşlarıyla dilediğince gezebilir, Ayşe akşam ezanından önce evde olmalıdır. Ayrıca gittiği yer hakkında detaylı bilgi vermek zorundadır. Sevgilisi olan Ali'yle  gurur duyulur. Ayşe'nin sevgilisi namus konusudur.  Ali'nin okuması için dershaneler, özel dersler sunulur. Ayşe'nin fazla şansı yoktur, fazla başarılı değilse kırar dizini evde oturur. 
    Türkiye'de her üç kadından biri çocuk yaşta evlilik yapıyor. Bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın diyoruz. Fıkradaki kadın gibi işimize geleni görüp, gelmeyeni yok sayıyoruz. Anne, baba olmak şart değil çocukların yanında olmak için. Geçenlerde 16 yaşında bir kız çocuğu ile tanıştım ailesi 5. sınıftan sonra okuldan almış , tarlada , evde çalışması için. Açık ilköğretim kaydını ben yaptım bu kırmızı yanaklı güzel kızın. Hala okumak , hemşire olmak istiyor. Yaşıtları yaprak testlerden uçak yapıp , eğlenirken O gizli saklı köyünde ders çalışıyor. Tabii hayırlı bir kısmet çıkıp da bu dünyalar güzeli kızı beyaz önlüklü hayallerinden koparmazsa. 
     Yaşadığın dünya evinden ibaret değil, aldığın nefesin coğrafyası, dili ,dini, ırkı yok Çocuktan gelin olmaz diyorsan 23 Nisan Saat 13.00 'de Beyoğlu tramvay durağında elinde şekerlerinle ol. Katılma şansın yoksa sen de bir ses ver, duyur,  böyle de olsa bir katkıda bulun. 
    



Yorumlar

  1. Yanıtlar
    1. ilgini esirgemediğin için ben çok teşekkür ederim sezercim:)

      Sil
  2. Paylaşımını facebookta paylaşacağım. Çocuk gelinler gerçekten kanayan büyük bir yara.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. harikasın pembemavim, evet bu tüm kadınların ortak sorunu. Biz göz yummayalım...

      Sil
  3. o kadar doğru bir yazıki..paylaşmak gerek daha fazla..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılmana sevindim Gul , kadın gücünü ihtiyacı olan genç kızlarımıza destek olmak için göstermemiz ne güzel...

      Sil
  4. Çok etkileyici ileride hem kız annesi hem erkek annesi olarak kulagıma küpe kalsınki her zaman bütün yavrularıma eşit davranayım....... Kulagımıza küpe yaptığın için teşekkürler.....

    YanıtlaSil
  5. duyarlı olman çok hoş bunu paylaşıp insanlardan da duyarlı olmalarını beklemen de öyle.güzel paylaşım teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hassasiyetin için teşekkürler uçurtma avcısı:)

      Sil
  6. Yazının ilk kısmı hem çok güldürdü, hemde düşündürdü beni, gerçekten toplumumuzda bu böyle en yakın örneği benim annem :) eşim bana yardım edince hoşuna gider, ama erkek kardeşimin hanımına yardım ettiğini görünce bu kız bu çocuğa hiç acımıyor der :))
    Çok güzel bir paylaşım olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filizcim, hepimiz yaşıyoruz benzer durumları . Özellikle erkek çocuk annelerini duyarlı olması şart. Ben oğullarıma her şeyi yaptırmak istiyorum. Ama kayınvalide olunca dilerim fikrim değişmez;)

      Sil
  7. Merhaba Esra, ellerine saglık! İzin verirsen bu yazini www.tazeanne.com da yayınlamak isterim.
    Sevgilerimle,
    Perizad

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok memnun olurum Perizad. Bu organizasyonu başlattığın için de sana ayrıca teşekkür ederim. Çalışmalarında kolaylık dilerim
      Sevgiler...

      Sil

Yorum Gönder