ÇOCUKLARI YARGILARKEN

        Karşımızdaki insanı değerlendirirken , kullandığımız kelimeler ne kadar önemlidir. Özellikle anne babalar, çocuklarına yol göstermeye çalışırken ne çok yanlışlar yaparlar. Öncelikle ebeveynler iletişimdeki yanlışlarını ortaya çıkarabilmelidir.  Çünkü biz değil miyiz çocuklarımıza örnek olacak olan?
     Aileler çocuklarının hata yapmasından endişe ederler. Öyle ki bu endişe zamanla korkuya dönüşür. Korkulu insan panikler, panik de size yapmayacağınız şeyleri yaptırır. Paniklemiş olan anne babanın çocuğu olmayı kimse istemez. Bu ruh halindeki ebeveynler sürekli çocuklarında bir zayıflık arama eğilimine girerler. Bu hastalık , başarı ya da düzen konusunda bile olabilir. Bu kaygılı ama bir o kadar iyi niyetli olan büyükler çocuklarından kısa vadede  büyük  atılımlar beklerler. İşte en büyük hataları yapıldığı an da bu andır. 
      Çocukların  olumsuz davranışlarından dolayı kişiliklerini yargılamak. Küçük bir ayrıntı gibi gelse de başta sık yapılan ve büyük uçurumlar yaratan da yargılamaktır yavrularımızı.  Örneğin :Odasını toplamayan çocuğa annesi , 'çok pasaklısın' der. Derslerinde başarısız olan çocuğa babası 'tembel ve beceriksizsin' der. Su içerken bardağı düşürüp kıran çocuğa annesi 'ne sakarsın sen böyle' der. 
       Elbetteki anne babalar çocuklarının düzenli, çalışkan, dikkatli, terbiyeli hatta olağan üstü olmasını bekler. Tüm bu beklentileri yansıtmanın yolu çocuğa hakaret etmek olmamalıdır sadece. Tabii beklentilerimizi de abartmamak, çocuklarımızın ayrı bir kişiliği olduğunu kabul etmemiz de en önemli iletişim anahtarımız olacaktır.  Tüm yerine sadece yaptığı davranışın zararlarından bahsetmeli büyükler.  Atlanılmaması gereken bir durum da var ki, o da çocuklarımızın robot olmadığıdır. Günlük hayatın basit kaosları uğruna çocuklarımızı örseliyoruz. Mazeretimiz, daha mükemmel olmalarını sağlamak.  Bir de terbiyeli ve disiplinli olmalarını sağlamak. Çocuklarımıza biz güvenmedikten sonra kendilerine güvenmelerini bekleyebilir miyiz?
 Gandhi  diyor ki:
      Söylediklerine dikkat et; düşüncelere dönüşür. Düşüncelerine dikkat et; duygularına dönüşür. Duygularına dikkat et; davranışlarına dönüşür. Davranışlarına dikkat et; alışkanlıklarına dönüşür. Alışkanlıklarına dikkat et; değerlerine dönüşür. Değerlerine dikkat et; karakterine dönüşür. Karakterine dikkat et; kaderine dönüşür . 

Yorumlar

  1. çok beğendim yazınızı,çok haklısınız,bazen bilmeden ne kadar büyük yanlışlar yapabiliyoruz, annelik böyle işte,ben araştırmak,hep okumak,hep kusursuz olmaya çalışmak.. sevgiyle kalın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmene sevindim, çok teşekkür ederim. Annelik ayrıca ağustos böcekliğinden karıncalığa terfi etmek de bir anlamda:)))

      Sil
  2. Blogger anneler'den geldim, bende blogger anneyim beklerim''

    YanıtlaSil
  3. Blogger anneler'den geldim, bende blogger anneyim beklerim :)

    YanıtlaSil
  4. blogger annelerdenımm :))) yaazın cok ama cok guzel..cocuklarımıza bekledıgımız sekıllerde degıl algıladıkları bıcımlerde yaklasmalı ve ıletısım kurmalıı yargılayıcı degıl soran ve ogreten olmalıyız

    bu arada blogumda cekılıs var hepınızı beklerım :)
    http://kelebegingozunden.blogspot.com/2012/03/dogum-gunu-cekilisi-matras-seyahat.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne güzel belirttin, soran ve öğreten olmalıyız. Hep böyle olabilsek keşke. Memnum oldum kokos kelebek, yine beklerim:)))

      Sil
  5. Blogger anneler'den geldim, bende blogger anneyim beklerim. Etkileşmek dileğiyle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. nice güzel etkileşimlere bayanguşcuğum:))) sevgiyle kal

      Sil
  6. takipçinim, her zaman beklerim:)))

    YanıtlaSil
  7. cocuklara kullandıgımız herkotu kelıme bır sekılde yerlesıyor onların bunyesıne ben buna ınanıyorum .. bır dusunur demıstı cocuklarınıza yaramaz demeyın yaramıyorsa atın bır kenarı madem dıye ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet nurhan, çocuklara yaramaz denmesine o kadar çok karşıyım ki. Basit gibi duran ayrıntılar bazen bir aileyi bile kurtarabiliyor, sevgiler...

      Sil
  8. Merhabalar,yazınız çok hoşuma gitti,çok güzel ve çok doğru...Blogger annlereden geldim,bende blogger anneyim,banada beklerim..Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim, takipteyim, görüşmek üzere;)))

      Sil
  9. Merhaba Bende Blogger annesiyim, Banada beklerim :)

    YanıtlaSil
  10. merhaba blogger annelerden geldim bana da beklerim sevgiler
    http://ojecadisijulyet.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  11. blogger anneler birbirini izliyor, ben seni izlemeye aldım, bende seni bloguma beklerim :)http://mildaylahayat.blogspot.com/ sevgilerle..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder