ÇOCUKLAR, HAYALLER, BÜYÜKLER

 Çocuk olmak, hayal aleminde yaşamak demek aslında. En güzel hayaller çocuklarındır. Masallar, renkli oyuncaklar, eğlenceli parklar, pamuk şekerler ve içinde mutluluk olan her şey çocuklar içindir.
 Kaf dağından peri kızını uçururlar, hiç büyümeyen kahramanın peşine takılıp sonsuza dek genç kalırlar.
 Böyle zengin bir dünyaya sahip çocukların da elbette kendileriyle ilgili zengin hayalleri olacaktır. Çocuklar sürekli yeni fikirlerle karşımıza çıkarlar. Geleceğe yönelik hayalleri vardır onların. Bazen balerin olmak ister bazen gemi kaptanı kimi zaman da oyuncu olmak istiyorum diye ailelerinin karşısına gururla çıkarlar.
 Ancak çoğu zaman renkli hayalleri koyu renk ispirtolu kalemle büyüklerce karalanır. Büyükler çocuklarının 'kendilerince' boş hayallere kapılmasını istemez. Çünkü O büyüdüğü zaman doktor, mühendis ya da siyasetçi bankacı olmalıdır. Edineceği meslek toplumca saygın ve bol kazançlı olmalıdır. Çocuklarının aksini düşünmesi imkansızdır anne babalar için.
 İşte çocuklarımıza hayallerinden vazgeçmeyi böyle öğretiyoruz. Hayalleri engellemek  ebeveynlerin  yaptığı en büyük kötülüklerdendir. Bugün şarkıcı olmak isteyen çocuğunuz yarın astronot olmak isteyebilir. Çocukların hayalleri büyükleri tarafından komik, basit ve uygunsuz olarak nitelendirilmemelidir. Aksi takdirde çocuk ailesiyle gerçek düşüncelerini paylaşmaması gerektiğini düşünecektir. Ama en önemlisi güvenmeyecektir. Aile her zaman destekleyici bir tutum sergilemelidir.
 Çocukların zengin ve müthiş hayallerle dolu dünyasının kapılarına imkansızlık barikatları çekmeyin. Bırakın özgür düşünsünler. Zaman içerisinde kendilerini bulmaları için onlara imkan verin.
 Ama her şeyden önce onlara ve o harika dünyalarına güvenin.

Yorumlar