BAĞIMLI ÇOCUK NASIL YETİŞTİRİLİR?


  • Kendi başına yemek yemesine izin vermeyin. Mazallah, üstü başı kirlenir, ortalık batar.  Hem o karnının doyduğunu anlamaz. Askere gidene kadar siz yedirin, bünyesi zayıf düşmesin.
  • Tek başına yatmasına izin vermeyin. Sizin yatağınızda uyusun. Gece öcüler gelebilir, minik yavrunuz ağlamak zorunda kalır sonra. Evlenince nasılsa yuvadan uçacak , hasret kalırsınız sonra.
  • Okul öncesine sakın göndermeyin. Anasınıfına gidecek olursa, sosyalleşir Allah  korusun. Ya okuldaki kötü çocuklardan küfür falan öğrenirse. Ya makasla kesme çalışması yaparken parmağı uf olursa.  Açın televizyonu bir sürü çocuk kanalı var, baksın baksın zihni açılsın.
  • Tuvalet eğitiminde acele etmeyin. Üşütür, hastalanır, mikrop kapar. Hem bebek bezi ona çok yakışıyor. İlkokula başlayınca öğrenir artık.
  • Bol bol dışarıdaki kötülüklerden, fena insanlardan bahsedin. İnsanlara güvenmemesi için elinizden geleni yapın. Öyle ya siz onun hep yanında olacaksınız, siz onu 50 sene sonra bile korursunuz.
  • Kendi başına seçimler yapmasına izin vermeyin. Ne giyeceğine, saçını nasıl tarayacağına siz karar verin. Sonra hiç baş edemezsiniz. Hem o daha çocuk, ne anlar.
  • İlkokula başlarken ne kadar üzgün olduğunuzu belirtin. Hatta okulun bahçesinde siz ondan önce ağlamaya başlayın. Başlayın ki size vokal yapabilsin. Okuldaki çocuklarla oyun oynamaması, koşmaması konusunda kesin talimatlar verin. 
  • Arkadaşlarıyla bir sorun yaşayacak olursa, sorununu kendisi çözmesi için sakın cesaretlendirmeyin. Kandırırlar bebeğinizi. Arkadaşlarına haddini bildirin, gerekirse tehdit edin. 
Şaka gibi değil mi tüm bu okuduklarınız. Ama inanın bana 13 yıldır bu davranışlara  sahip ebeveynlerle mücadele ediyorum. Yapma denilen bu davranışlara aileler sürekli bahaneler üretiyor. Bağımlı anne babalar , bağımlı çocuklar yetiştiriyor. 9-10 yıl her şey mükemmel görünüyor. Ancak ergenlik döneminde gençlerde büyük problemler başlıyor. Mutsuz çocukluklar, mutsuz toplumlar  yaratıyor. Çocukların daha özgür, daha kendi olduğu günler yaşayabilmeleri dileğiyle...

Yorumlar