ŞİMDİ OKULLU OLDUK


Okulda ilk gün hafızalardan kolay silinmeyecek bir anıdır herkes için.  Okulun bahçesinde bekleyen, az sonra sınıflara girecek olan bazı minikleri  bir  telaş sarmaya başlar. Kimi mutludur, artık büyüdüğü için;  kimi ise mutsuzdur, annesinden, oyuncaklarından ayrılacağı için. İşin zor yanı okul korkusunun sadece ilk günü kapsamamasıdır. Çok hevesli okula başlayan bir öğrenci on gün sonra çeşitli bahanelerle okula gitmek istemeyebilir. İlk gün kıyametleri koparan bir başka öğrenci ise birkaç gün sonra büyük bir mutlulukla okula gelebilir.
         Her çocuğun birbirinden farklı özelliklere sahip olduğunu, aynı olaylara farklı tepkiler verebileceklerini unutmamak gerekir. Çocuğun çevresinin okula başlarken yaklaşımlarının ne kadar önemli olduğunu belirtmek gerekir.


ANNE BABALAR ÇOCUKLARINA NASIL YAKLAŞMALI
-          Anne babanın gerçekçi olması çok önemlidir. Okulla ilgili abartılı, süslü hayaller kurdurmak, çocukta hayal kırıklığına ve okula gitmeme isteğine yol açar. Ayrıca anne babasına olan güveni de azalır.
-          Kimi anne babaların okulu bir ceza kampı gibi göstermesi de öğrencinin alışma süresini olumsu etkiler. ‘sakın derste konuşma, teneffüste koşma, gülme, vurma, zıplama, terleme. Yoksa öğretmenin sana çok kızar, müdür amca seni okuldan atar’  tarzında yaklaşımlar çocuğu disipline etmez, karşıt gelici veya aşırı içe kapanık kılar.
-          Çocukla iletişimde olabildiğince basit ve gerçekçi bir dil seçilmelidir. 
-          Anne babalar ortak ve kararlı bir tutum içinde olmalıdır.  Okula saat kaçta gideceği, kaçta kimin tarafından alınacağı çocuğa mutlaka belirtilmelidir. ‘Ağlarsan,  sıkılırsan seni gelir alırım’ tarzında bir yaklaşım ilk güne atılmış bir dinamittir adeta. 
-          Anne babaların sinir ve telaşı çocuklara her zaman yansır. Çoğu anne baba çocuklarından çok daha telaşlı davranabiliyor, bu durum da çocukta çok büyük bir stres yaratmış oluyor. Yeni bir çevreye alışması onun için daha da zor hale geliyor.

-          Maddi ödüllerden ve tutamayacağınız sözlerden kaçının. Okula gitmesi karşılığında ona maddi hediyeler almanıza gerek yok. Okulun hayatın gidişatı içinde bir dönemeç olduğunu hissettirmeniz, çocuğunuzun okula uyumunu kolaylaştırır. Ona duygularınızı ifade etmeniz, verebileceğiniz en büyük hediyedir. Motivasyonunu davranış ve ifadeleriniz belirler, unutmayın.
-          Anne babanın destekleyici tavrı okul hayatının ilk günlerinde değil, hayatının her anında sürmelidir.
-          Okulun ilk gününün tadını anne baba da , çocuk da çıkarabilmeli. Bir takım aksaklıklar elbette karşınıza çıkabilir, ama bu güzel günün enerjisinden bir şeylerin eksilmesine izin vermeyin…
E. ATEŞ AKIN
Psikolojik Danışman 

Yorumlar