ÇOCUKLARINIZIN SORUNLARINA NASIL YARDIMCI OLURSUNUZ

ÇOCUKLARINIZIN SORUNLARINA    NASIL YARDIMCI OLABİLİRSİNİZ?
*    Çocuğunuza zaman ayırın. Çocuğunuzla geçen zaman boşa geçen           zaman değildir. Okuldan geldiği zaman ona gününün nasıl geçtiğini sormanız aranızda ilişkiyi güçlendirecektir. Çocuğunuzla geçirdiğiniz zaman içerisinde onu daha yakından tanıyacaksınız. Çocuğunuz kimi zaman yeni öğrendiği bilgileri ya  da bir arkadaşıyla yaşadığı bir olayı sizinle paylaşmak isteyebilir. Size o anda anlattıkları sıkıcı da gelse onu dinlemeye çalışın. Böylece aranızdaki ilişkinin daha da güçlendiğini fark edeceksiniz.
*    Onunla birlikte olduğunuz zamanlarda tüm dikkatinizi ona verin. Çocuğunuzla fazla vakit geçirme fırsatınız olmayabilir. Önemli olanın geçirdiğiniz vakit içerisinde onunla tam anlamıyla ilgilenmek, onu dinlemek olduğunu unutmayın. Size bir şey sorarken ya da konuşurken sizin başka şeylerle ilgilendiğinizi görmek onun sizden uzaklaşmasına yol açabilir.
*    Aşağılamayın, suçlamayın, onun adına karar vermeyin. Çocuğunuz kimi zaman hatalar yapacaktır. Hata yaptığında onu suçlamak yerine yaptığı hatanın ona vereceği zararlardan bahsedin.
*    Davranışlarınızın tutarlı olmasına dikkat edin. Koyduğunuz kurallara siz de uyun, çocuğunuzun sizi örnek aldığını unutmayın. Çocuklar anne ve babalarının olumlu ya da olumsuz tüm davranışları  örnek alır. Onun yanında tutumlarınıza biraz daha dikkat edin.
*    Çocuğunuzu başka çocuklarla, kardeşleriyle kıyaslamayın. Bu durum çocuğunuzda kendine güvensizlik problemine yol açabilir.
*    Sorumluluk duygusunun gelişmesine izin verin. Beceremez duygusuna kapılıp, sorumluklarını onun yerine yapmayın. ÖRN: Yatağını toplaması, odasını düzeltmesi…
*    Yemek ortamının sakin ve stressiz olmasına dikkat edin.
*    Çocuğunuzun yanında eşinizle tartışmayın.
*      Unutmayın, çocuklarınız sizi örnek alır.Siz onlara nasıl davranırsanız, onlarda o şekilde hareket edeceklerdir.

Yorumlar