Ekşi Maya Renkli Ekmekler

Mor, Sarı, Pembe, Turuncu  Ekşi Maya Ekmekler 

          Ekşi maya ile yaklaşık bir yıl önce tanıştım. O zamandan bu yana da hayatımın bir parçası. Hatta takip edenler bilir adı bile var; O'nun adı Fitnat. Fitnat'la ilk buluşmamızı okumak isterseniz tık lütfen. Aylar süren birlikteliğimizi renkli ekmeklerle taçlandırmak istedim. Mor, pembe, sarı ekmeklerin tariflerini haftalarca aradım ve tabii ki buldum. 

         Ekşi maya nasıl yapılır diye yaklaşık bir yıldır tüm dünya araştırma halindeydi. Amaç daha sağlıklı ekmekler ve eve tıkılıp kalırken bir amaç yaratmaktı. Hatta geçen seneden bu yana Türkiye'deki arama sonuçlarına baktığımızda geçen sene Mart ayında ciddi bir arama sıçraması yapıldığını görüyoruz. Tüm kötülüklerden korunmak istercesine ekşi maya anaya koşmuşuz. 

         Covid-19 ile geçen bir yıl boyunca hepimiz zorlu bir mücadele verdik. Bazılarımız hastalıkla göğüs göğüse sağlıkçılar olarak mücadele etti, bazılarımız ekran başından öğrencilerine ders vermeye çalıştı, bazılarımızsa moral vererek çevresine destek olmaya çalıştı. Herkes elinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştı ve mücadele hala devam ediyor. Ben renkli ekmeklerden bahsedecektim, yine daldım derinlere. 

              Ekşi maya dünyasına adım atanlar bilir, engin bir denizdesinizdir. Asla tam anlamıyla biliyorum diyemezsiniz. Tam öğrendim dediğiniz anda bir küçük hata saatlerce süren emeğinizi yok edebilir. Ufak bir paragrafı okuduğunuzda tüm soruların cevabını da yakalayabilirsiniz ya da bir fotoğraftan aylarca yetecek bir ilham da kazanabilirsiniz. 

         Bu aralar beni en çok renkli ekmekler motive ediyor. Instagramdan hesapları takip ediyorum, okuyorum, not alıyorum. Bildiğiniz ders çalışıyorum. Tariflerimi ekşi maya hesabım üzerinden de paylaşıyorum. Bazen soru oluyorum bazen cevap. Kesinlikle çok keyif alıyorum. Sevdiklerime ekmeklerimi hediye etmek, faydalı, lezzetli ve renkli ekmekler yaratmak bana mutluluk veriyor. 

        Tüm dünyam ekşi maya ekmek yapmak değil elbette. Ancak tüm dünyası ekşi maya olan kişilere rastlıyorum bazen. Aman hamur kavanozunda kaybolmayın. Hobiniz tüm hayatınızı kapsamaya başladıysa durum kontrolden çıkmış demektir. 

         An'da kalmaktan sık sık bahsediyorum. Ekşi maya An'da kalmayı hatırlatan bir meditasyon benim için. Una, hamura, mayaya konsantre oluyorum. Dikkatimi, bütün enerjimi mayama yöneltiyorum. Yemesinden çok yapmasını seviyorum. 

            Peki renkleri nasıl yakalıyorum. Mor renk için mor havuç püresi, pembe renk için tatlı toz biber, sarı renk için zerdeçal, yeşil renk için haşlanmış ıspanak kullanıyorum. Henüz denemedim ancak kakaolu ekmekler de çok hoş görünüyor. Ekşi maya olmadan instant veya yaş mayadan da renkli ekmekler yapılabilir. 


         Bana ilham olan hesapları da hemen iliştiriyorum. Daha detaylı tarifler için  https://www.instagram.com/__fitnat__/  hesabımı takip edebilirsiniz.

 Sevgiyle:))

https://www.instagram.com/paindemari/

https://www.instagram.com/cicekbocekyemek/

https://www.instagram.com/nagieksimaya/

https://www.instagram.com/bread.and.me/

Yorumlar

  1. Ellerine sağlık, eminim çok da lezzetlidir ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çook teşekkürler canım. Daha lezzetli hale getirmek üzere ar-ge çalışmaları devam ediyor. Evdekilerin gıkı çıkmıyor Allah'tan 😂

      Sil
  2. Rengarenk...
    Ne hoş bir görüntü.
    Ablamdan görmüştüm. Mor lahanada mor renk veriyordu galiba.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, gerçekten keyif verici. Mor lahanadan da denedim. Ancak onda biraz lahana kokusu kalmıştı. Havuç şekerli olduğu için mayalanma işlemini de hızlandırıyor. Deneme yanılma devam ediyoruz çalışmalara 🤗🤗

      Sil
  3. Ya ben niye bilmiyorum senin renkli ekmeklerini?! Fitnat`ı da takip etmiyormuşum, ayıpladım kendimi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Semi çok tatlısın yaa. Kendi hesabımda çok sık paylaşıp insanları baymak istemedim. O yüzden rastlamamışsındır. Evdekiler durumdan çok şikayetçi yalnız. Anam babam usulü ekmek isteriz diye kazan kaldıracaklar 🤗🤩

      Sil

Yorum Gönder