An'da Kal Güçlü Kal

     

      Sanki orta çağdan kalma bir masalda kuleye hapsedilmiş gibiyiz. Kötü cadı bizi sevdiklerimizden uzaklaştırmak için kara bir büyü yaptı. Dışarı çıkmamız yasak. 

         İçinde bulunduğumuz zamanın zorluğu tartışılmaz. Pandemi süreci en çok çocuklar ve gençler için zorlayıcı oldu. Onları geleceğe hazırlayan okullarından, ilham aldıkları sosyal çevrelerinden  uzak kalmaları, ne yazık ki tatsız bir tecrübe  oldu. 

       Aileler ve öğretmenler çocuk ve gençlere güven verici bir ortam oluşturmaya çalışıyor. Yetişkinler, karamsarlığa kapılmadan, umudu kaybetmeden bu zorlu şartların son bulacağını çocuklara ifade ediyor. 

        An'da kalmak, stresle baş etme becerileri konusunda bir çok ebeveyn ve öğretmene yardımcı olacaktır. Öncelikle An'da kalmak içinde bulunulan durumu kabul etmektir. Beynimiz bize bazen  kaygılı senaryolar yazdırır. Bir salgın olmasına gerek olmaksızın, kendimiz ya da sevdiklerimiz için bazen karamsar düşünceler içinde buluruz kendimizi. Yağmur yağarken, sesine ve kokusuna odaklanmak varken ya sel olur da kapılıp gidersem gibi düşünceler bizi esir alabilir. Yolculuk yaparken, çevredeki ağaçlara, bulutlara bakmak varken ya kaza geçirir miyim? Diye düşünmek size yolculuğu zehir edecektir. Beynimizdeki kaygı işleri müdürü Amigdala bu işin mimarıdır. Kendisi bir badem büyüklüğündedir ancak marifeti nice hayatı zindana çevirebilir. An'da kalmak sizi bu ana getirecektir. Ne geçmiş acılar ne gelecek kaygılar  sorunlarınızı çözmede yardımcı olamazlar. Bu anı yaşarken sizin de  An'da kalmanız gerek.  Yıl 2021,   ancak siz hala 1995'te yaşadığınız büyük hayalkırıklığını yaşıyorsanız içinde bulunduğunuz An'ı yaşayamıyorsunuz demektir. Bilinçli farkındalık
konusunda bir çok kitap ve çalışmayı takip ettim bu süreçte. Ortak fikir, kendimizi içinde bulunduğumuz zamanda hissetmek. Öncesi ya da sonrası kaygı verici ya da acı çektirici olabilir. An'da kalmak sakinleştirir, dinginleştirir. İçinde bulunduğumuz pandemi ortamında güçlü kalmak için sakin kalmak gerektiğimizi unutmamak gerekli.
     

        Son zamanlarda Bilinçli Farkındalık konusunda okuduğum en etkileyici kitap "Bugün Kalan Hayatımın Son Günü" oldu. Fransız yazar Maud Ankaoua tarafından kaleme alınan kitap bir yolculuk hikayesini bizimle paylaşıyor. Himalaya dağlarında başlayan kitap bir  anda kendi iç yolculuğunuza dönüşüyor. Zor zamanlarda An'da Kalmak için güzel bir rehber aynı zamanda. Ben bu kitabı, farkındalık konusunu aktarımını, samimiyetini çok sevdim. Kısa bir alıntı:

"Dikkatini şu an var olana odakladığında ânı yaşarsın. Önüne çıkan fırsatlardan faydalanırsın. Oysa düşüncelerinin esiri olduğunda kaygı içinde geçmişte ya da gelecekte yaşarsın."

        Okullarda, aile ve öğretmen eğitimlerinde Bilinçli Farkındalık konusunda daha fazla çalışmanın yapılacağını düşünüyorum. Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda? Farklı bakış açıları eğitime olumlu bir etki yaratır mı sizce?




Yorumlar

  1. Inşaallah yapılır.
    Zira bilinçli öğretmen bulmak çoğu zaman bir şans oluyor. Sizde öğrenciler için bir şanssınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ezbeelerim, kalıpların dışına çıkmak gerek bence. Çok eski bir felsefe olsa da yeni yeni öğreniyoruz farkındalığı. Hayatın her alanında yer almalı diye düşünüyorum. Destek için teşekkürler Hayalperest 😍😍

      Sil
  2. Benim kaygı işleri müdürü çok çalışıyor bu ara:))
    Çocukların eğitimi konusunda kayıp bir yıl geçirdiğimizi düşünüyorum. Sen işin içindesin çok daha iyi biliyorsun tabii. Eğitim dediğimiz şey sadece kitap defterden, formüllerden oluşmuyor, okul bir bütün. Paralel giden ders konularıyla, gösterileriyle, anma törenleriyle, tiyatrolarıyla, öğrenci-öğretmen ilişkileriyle, arkadaşlıklarla, oyunlarla.... her anlamda eğitilirsin, törpülenirsin. Bunlar bir yıldır eksik ve çocukları nasıl etkilediğini zaman gösterecek.
    An'da kalmayı her zaman beceremiyorum Esra`cım, hele pandemiden dolayı eski günleri daha çok anıyorum. Kendimle uğraşıp bunu daha iyi benimsemem gerekiyor.

    YanıtlaSil
  3. Pandemi en çok çocukları sarstı. Sosyalleşmeye en ihtiyaç duydukları anda bilgisayar ekranına mahkum kaldılar. En fenası da gelecek kaygıları daha da arttı. Bu dönemde kaygı işleri müdürü kesinlikle fazla mesai yapıyor Semicim. Umarım en kısa zamanda tüm dünya iyileşir ve toparlanır. Şu anda yaşadığımız süreçte ruh ve beden sağlığımızı korumak en büyük hedefimiz. Şu sınavı da verirsek daha bizi hiçbir şey yıkamaz bence 🤗

    YanıtlaSil
  4. Bu kitabı duymuştum ama konusunu hiç bilmiyordum.
    An'da kalabilmek konusunda kendime sürekli telkinler vermeye çalışıyorum ben de... Bu aralar oldukça ihtiyacım oluyor. Bu kitabı alayım ben de. Tavsiyene sağlık arkadaşım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eminim çok seveceksin. Son zamanlarda okuduğum en etkileyici kitap oldu benim için. An'da ve mutlu kalalım :))

      Sil

Yorum Gönder