MINDFULNESS - BİLİNÇLİ FARKINDALIK

https://tr.pinterest.com/pin/149041068898281501/
           
           
            Mindfulness - Bilinçli Farkındalık  kavramlarıyla ilk defa birkaç ay önce bir seminerde tanıştım. Doç. Dr. Bilge Uzun bu seminerde Mindfulness kavramını hayatıma buyur etmiş oldu. Tabii ki bir saate sığmayacak kadar derin bir yolculuk olan Bilinçli Farkındalık'ın kapısı önümde aralanınca, kafamı uzatıp içeride ne var acaba diye merak duygusuyla araştırmalara başladım. Aklıma takılan, anlam veremediğim sorular bende merak duygusu oluşturdu. Bu da öğrenme iştahımı canlandırdı haliyle.
       
           Mindfulness- Bilinçli Farkındalık , mevcut an içinde olanları fark etmek, bilinçli bir akıl, sevgi ve şefkat dolu bir kalple algılamak olarak tanımlanıyor. Geçmişe ait problemlerle boğuşur halde bulurum bazen kendimi, geleceğe ait kaygılarda zaman zaman beni esir alır. Çoğu zaman an'da kalamadığımı fark ettiğim olmuştur. Ancak kaygı ve hüzün dolu düşüncelerin aklımda dolaşmasına nasıl engel olurum düşüncesi beni  bu konuya yöneltti. İlk olarak Doç. Dr. Zümra Atalay'ın Mindfulness: Şimdi ve Burada kitabı beni bu kavramlara daha da yakınlaştırdı. "An için yaşamak ile an'ı yaşamanın farklıdır" cümlesi  Bilinçli Farkındalık kavramının kilit cümlelerinden. Sadece mutluluk veren duygulara odaklanmak, pembe bulutlar üstünde yürümek değil anlatılmak istenen. O anda yaşanan duyguları kabul edip, bastırmamak ve şefkatle kabul etmek. Tüm bu anların  anahtarı ise nefes. Kitapta, nefes egzersizleri ve beden tarama egzersizleri var. Kitapta Bilinçli Farkındalık egzersizleri için ses kayıtlarına yönlendirmeler yapılıyor.

        An'da kalmak elbette bir çırpıda öğrenilecek bir beceri değil. Deniz kenarında çıplak ayak yürüyüş yaparken parmaklarının arasından kayıp giden kumları hissetmek, çakıl taşlarının ayaklarını tatlı tatlı acıtması, suyun serinliğini o anda yaşamak An'da kalmaktır. Ancak gelecek beklentilerine, ilişkilere, geçmiş acılara konsantre olup deniz kenarında yürüdüğümüzde sorunlar sarmalına çakılıp kalıp anı yakalayamıyoruz.
       
         Zümra Atalay, kitabında " Yaşamda neye dikkat edersek o fazlalaşır ve ön plana çıkar." ve "Sonuçta neyi beslersek o gelişir" diye belirtiyor. Hani derler ya, kınadığını yaşamadan ölmezsin. Kınadığın olay, yaşamaktan çekindiğin, korktuğun durumdur. Hayat da kaçtığın olayları altın tepsi içinde sana sunar ve sen asıl sınavını o zaman verirsin. Elemden kaçıp, hazzı arayan insan aslında andan kaçıp eleme saplanıyor.

          Dikkat, Niyet, Tutum, Kabul, Sabır, Şefkat kavramlarına farklı açılardan bakmamı sağlayan Doç. Dr. Zümra Atalay'ın Mindfulness Şimdi ve Burada kitabı etkileyici bir rehber oldu benim için. Altını çizerek, tekrar tekrar okuyarak, not alarak, bol bol da düşünerek okuduğum bu kitabı tüm Bilinçli Farkındalık meraklılarına tavsiye ediyorum.

           Psikolog Zeynep Selvili Çarmıklı 'nın Pembe Fili Düşünme kitabında kendi hikayesini ve zorlu durumlarla baş etme tecrübelerini anlatıyor. Samimi bir anlatıma sahip Pembe Fili Düşünme kitabını okurken öz şefkat kavramına ince dokunuşlarla değiniliyor.
" Öz-şefkat hem nezaket hem cesaret demektir. Öz- şefkat herkesin acı çektiği bu hayatta , kendimize destek çıkmak demektir. Kendi elimizden tutup, sevdiğimiz birine gösterdiğimiz hassasiyeti, anlayışı ve kabulü kendimize de göstermek demektir" derken kendimize karşıdan bir ayna tutuyor. Sizin Etiketleriniz Neler? bölümü en etkilendiğim kısım oldu. Bilinçli farkındalıkta kendimizin de farkında olmalı diye düşünüyorum. Youtube'da çok etkilendiğim bir videosuyla karşılaştım. Şefkate bakış açımı değiştiren bu video beni çok etkiledi.



             Mevlana'dan bahsediyor yazarımız bir de. Kalbin en ince tellerine de o noktada değiniyor. Alıp götürüyor ötelere.

Misafirhane
İnsan kısmı bir misafirhane,
Her sabah yeni birisi gelir.
Bir sevinc, bir bunalım, bir zalimlik,
Aniden farkına varmak birşeyin,
Hepsi beklenmedik misafir.
Hepsini karşılayıp eyle!
Evini vahşetle süpürüp,
Bütün mobilyalarını boşaltan
Bir kederler kalabalığı bile gelse.
Her geleni alnının akıyla misafir et.
Olur ki yeni bir zevk getirmek için
Boşalttılar evini.
Karanlık düşünce, utanç ve garez,
Hepsini gülerek karşıla kapıda
Ve buyur et içeri.
Minnettar ol her gelene
Kim gelirse gelsin.
Çünkü bunların her birisi
Öte taraftan bir kılavuz
Olarak gönderildi.

     Bilinçli Farkındalık kapısını aralayan Doç Dr. Bilge Uzun'a, Mindfulness Şimdi ve Burada kitabıyla Hoşgeldin diyen ve yol gösteren Doç. Dr. Zümra Atalay'a, Pembe Fili Düşünme kitabıyla öz şefkatin değerini sıcacık satırlarıyla anlatan ve Bilinçli Farkındalık'a daha da cesaretlendiren Zeynep Selvili Çarmıklı'ya kocaman, kalpten teşekkürler...
          Daha okuyacak çok kitap var, bende de merak var. Haydi rastgele...

1. Görsel: https://tr.pinterest.com/pin/149041068898281501/

Yorumlar

  1. Sizi bir arkadaşımın sitesinde gördüm ve sitenizi yeni fark ettim ve hemen takibe aldım. Paylaşımlarınız daim olur daha uzun yıllar yazarsınız inşaallah ... Insana davet sitesine de beklerim ... Selam ve Dua ile ...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder