NE ÇİÇEĞİM NE PRENSES

            Kadınlar ve erkekler. Altı üstü insanlar aleminin iki cinsiyiz. Ama gel zaman git zaman kadın kendini sürekli ispat etmek zorunda olan,daha da fenası kendini korumak zorunda olan taraf haline geldi. Erkeğin kas gücü, toplumsal öğretiler, bastırılmış duygular erkeği kadının üzerinde baskı kurmaya yöneltti. Bu baskının sonucu 2018 Şubat ayında 47 KADIN öldürüldü.

             Önüne gelen kendini memleketimde din alimi ilan ediyor,  İlan eder etmez de kadınlar, çocuklar, ketçap, yastık, yorgan hakkında buyruklarda bulunuyor. Toplumda tartışmaya yol açan bu beyanlar ne yazık ki empati yeteneğinden yoksun canilerin şiddet duygularını körüklüyor. Şiddetin arttığı ilişkilerde tecavüz ve cinayetler de kaçınılmaz oluyor ne yazık ki. Kadınlar ve çocuklar toplumun en fazla şiddete uğrayan kesimi. Diziler, filmler, abuk subuk beyanlar, kedicikli din bezirganları, kendini alim sanan cahiller, şiddeti  ve ayrımcılığı körüklüyor da körüklüyor.

           Bir şeyler yapmalı. Evet bir şeyler yapmalı. Ama ne yapmalı diye tartışırken onca hayat, satır arasında bir istatistiki bilgiye dönüşüyor . İşin esası toplumun ruh sağlığının komple bozulmasında. İster sosyal medyayı suçlayın, ister televizyonları. İsterseniz  dış mihrakların oyunu deyin. Belki de hatayı burada yapıyoruz. Kendimizi hiç suçlamıyoruz. Alışmışız başkalarını suçlamaya. Ruh sağlığı uzmanlarını dinlemek yerine ünlülerin kavgalarını dinliyoruz. Evde iki satır kitap okumak varken  cinayetlerin pazarlandığı programları tercih ediyoruz. Kendi derdimizi unutmak için başkalarının dertlerini dilimize doluyoruz. Akşam hep birlikte muhabbet etmek varken kafalarımızı akıllı telefonlara gömüyoruz. Neticede artık ne konuşmayı biliyoruz ne de dinlemeyi. Daha fenası hissetmeyi bilmiyoruz artık. Şarj aletlerine takılı yaşamayı iletişim becerilerimizi geliştirmeye tercih ediyoruz.  Daha saymayayım isterseniz.

              Şiddet çok ciddi bir sorundur. Kadına, erkeğe, çocuğa ya da hayvana yapılan şiddet en ağır biçimde cezalandırılmalıdır. Koruyucu tedbirlerin başındaysa ruh sağlığı hizmetlerinin yaygınlaştırılması geliyor. Şiddetin çözüm olmadığı, kadın ve erkeğin eşit haklara sahip olduğu küçük yaşlardan itibaren çocuklara anne babaları tarafından aktarılmalı. Tabii önce örnek olarak.

                Birlikte yaşıyorsak, birbirimizden sorumluyuz. Şiddete, zorbalığa göz yummayalım. Kadınlar ne çiçek, ne prenses olmak istiyor. Erkekler vicdanını yitirmesin istiyorlar sadece.

NOT: Kadına şiddeti protesto etmek amacıyla sosyal medya figürlerinin yüzünü gözünü mora boyayıp durumun ciddiyetini sulandırmalarını, gündeme gelmek için kadın evde otursun çocuk baksın tartışmalarını kendimce kınıyorum. Çiçek gibi bir gelecek umuduyla bu kır çiçeklerini sizlerle paylaşıyorum.



Yorumlar