Fast Food'a Nanik Yapıyorum


     Hamburger, pizza, ve bilumum hazır yiyecek  reklamlarında oynayan oyuncular neden hep zayıftır. Halbuki reklamlarda dikte edildiği gibi hemen her gün bu muhteşem tatları yemeye kalksak ne kolestrol kalır ne de tansiyon. Tabii iç organları inim inim inletirken gün geçtikçe kalınlaşan bir bele ve pantolonların düğmelerini bezdiren kalçalara sahip olmak da cabası. Halbuki reklamlardaki fit kızlar ve erkekler ham diye üç katlı hamburgerleri ısırıp kolaları lıkır lıkır içerken gayet sağlıklı görünüyorlar.

          Özellikle gençleri bilhassa da üniversite öğrencilerini hedef alan pizza reklamlarında da pizzalar evde gırgır  şamatayla tüketiliyor. Gençler yine fit, enerjik , mutlak mutluluğu pizza kutusunun içinde bulmuş durumda. Ah şu hınzır reklamlar.

           Hamburgerleri, kızarmış patatesleri, soğan halkalarını, bir alana bir bedava pizzaları yedikçe kilo alınmayacağına dair gizli bir söz fısıldıyor kulağımıza reklamlar. Ayrıca vücut için  yararlı olmayan besinler haliyle daha çabuk acıktırıyor. Yani hızlı yiyoruz hızlı acıkıyoruz. Derken bu bir anda rutinimiz olup , çıkıyor. Tabii göbek geri kalır mı o da çıkıyor.

             Canımız tatlı çekince trans yağ ve glikoz şurubuyla marine edilmiş sözüm ona 'anne bisküvilerine ' saldırıyoruz. Artık  meyve yemek sadece hasta olunca aklımıza geliyor ne yazık ki. Susadığımızda ferahlatma vaadiyle göz kırpan kıvrımlı kola şişesi aklımızı çeliyor. Sağolsun o da ferahlatmaktan ziyade gaz yapıyor. Buz gibi bir bardak su hissine ulaşmak ne büyük bir  lüks oldu biz modern zaman insanlarına.

            Tüm gün kalori tuzaklarıyla dolu bir dünyada yaşamak sadece reklamlarda kolay aslında. Gerçek hayatta tembelleşen ve git gide genişleyen bedenlerimiz diyetlerle günah çıkarıyor. Yani onca yüksek kalorili yiyecekleri yedikçe fit ve mutlu kalmak reklamcılığın hınzır oyunlarından. Yavaş yemek , sağlıklı yemek demek. Hepimiz bunu biliyoruz. Ama kandırılmanın dayanılmaz hafifliğine kapılmak  nasıl da mutlu ediyor bizi.

             Mutfakta pratik ve keyifli yemekler hazırlamak aslında hiç zor  değil. Özellikle de çocukların elini küçük yaşta hamura bulamak lazım. Sağlıklı, güvenilir ve ekonomik yiyecekler hazırlamak için yılların tecrübesine sahip olmak da şart değil.. Televizyon programlarından, internetten bir tıkla sağlıklı yemeklerin tarifine ulaşmak da çok kolay artık. Ölçülü, dengeli, sağlıklı yemekleri hazırlamak hem rahatlama egzersizi hem de gerçek lezzet demek benim için.

             Mutluluk, özgürlük, huzur vaat eden fast food firmalarına sizce de nanik yapmanın vakti gelmedi mi?
           

Yorumlar

  1. Bu konuda fena değilim diye kendime pay çıkarayım hemen:))
    Çocukları da götürmedim hiç, istemiyorlar da. Nutella`yı bile hayatımızdan çıkardık:) Onun reklamları da öyleydi. Sanki Nutella kahvaltı ihtiyacını karşılıyor ve oldukça sağlıklı imajı! Halbuki sabahları şekerli şeyler yiyerek güne başlamak fena bir şey.
    Fast food kilo aldırıyor bir yönü, sağlıklı değil diğer yönü. Ve sonda yazdığın gibi artık bilgiye ulaşmak hiç zor değil. Her yerde bir dolu tarif var.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder