İzmir’de Kentsel Dönüşüm Süreci


Ege’nin incisi olan İzmir de maalesef Türkiye’nin riskli fay hatları üzerinde bulunmakta. Bakanlıkça yapılan incelemler sonucunda kentsel dönüşüm için öncelik verilmesi gereken bölgeler tespit edildi. Karabağlar, Narlıdere ve Menemen İzmir’de kentsel dönüşüm projelerinin başladığı bölgeler.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı riskli bölgeleri tespit edip buradaki riskli binaları dönüştürme çalışmaları yapmakta ancak riskli bina sayısının oldukça fazla olduğunu düşünecek olursak devletin bu kentsel dönüşüm sürecini tamamlamasını beklemek oldukça uzun zaman alacaktır. Bu yüzden geçtiğimiz yıl yürülüğe giren yasa ile birlikte vatandaşlar da bu konuda bireysel başvuru yapabilmekte.

Bunun için binadan sadece bir kişinin deprem risk raporu için başvurması yeterli. Deprem risk raporu için başvurulacak firmaların bakanlık tarafından yetki verilmiş olması gerekmekte. Aksi takdirde alacağınız deprem risk raporu ile kentsel dönüşüm yasasından yararlanamazsınız. Çünkü raporunuz bakanlık tarafından onaylanmayacaktır. Bu nedenle bakanlığın resmi web sitesindeki yetkilendiirlmiş kurumlardan birini seçerek başvurunuzu yapmalısınız.

Başvurunuzu yaptıktan sonra firmadan yetkililer gelerek binanızda risk tespiti yapacaklar ve bir rapor hazırlayacaklar. Rapor riskli çıktığı takdirde firma bu raporu bakanlığa onaylatacak, bakanlık da durumu tapuya bildirecek. Böylece kentsel dönüşüm süreci başlamış olacak. Bu aşamadan sonra bina sakinleri olarak binanızı nasıl ve hangi inşaat firmasına yaptıracağınıza karar vermelisiniz. Eğer binada yıkıma karşı olan olursa o zaman yasada belirtilen 2/3 çoğunluk esas alınır.


Yıkım kararı verildiğinde bakanlığın anlaşmalı olduğu bankalara giderek çok uygun şartlarda kentsel dönüşüm kredisi alabilmek için başvuru yapabilirsiniz. Ya da bakanlığa başvurarak kira yardımı da alabilirsiniz. 

Yorumlar