Kentsel Dönüşüm Kredisini Kimler Alabilir


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetki verilmiş kuruluşlar tarafından hazırlanmış deprem risk raporu Bakanlık tarafından onaylandıktan ve bina sakinleri olarak ortak bir karara varıldıktan sonra kentsel dönüşüm kredisi için başvuru yapılabilir. Mülk sahipleri kentsel dönüşüm kredisi alabilme hakkına sahiptirler. Mülk sahipleri dışında en az bir yıl binada kiracı olduklarını belgelerle kanıtlayan kiracılar da kentsel dönüşüm kira yardımından yararlanabilirler. Kentsel dönüşüm kredisi ya da kira yardımından sadece biri seçilip kullanılabilir.
Kentsel dönüşüm kredisi alan kişiler anlaşmalı bankalardan çok düşük bir faizle kredilerini çekebilirler.  Kentsel dönüşüm kredisi evin metre karesine göre hesap edilmekte. Bu kredinin de belli bir sınırı bulunmaktadır. Daire başına maksimum olarak 100.000 TL kadar kredi kullananılabilmekte. Bu değeri aşan bedeller olması dâhilinde bile bu kredi miktarı kullanılır. Bir binada bir hak sahibine ise en fazla 500.000 TL kredi verilmektedir.
Kira Yardımları Geri Ödemeli midir?
Bakanlık tarafından onaylanan kentsel dönüşüm kira yardımı için Bakanlık İl Müdürlüğüne başvurulur. Kentsel dönüşüm kira yardımı ve kredisinden sadece bir tanesi kullanılabilmektedir. Kira yardımı on sekiz ay için verilmekte olup aylık 600 tl ile sınırlıdır. Kira yardımında devlete herhangi bir geri ödeme söz konusu değildir.


Yorumlar