FASÜLYE DİBLESİ YAPALIM MI?

            Karadeniz mutfağı için Dünya'nın önde gelen vegan mutfaklarından desek yalan denmez hani. Ege'nin otları kadar popüler olmasa da yaylalardan, derelerden, tepelerden toplanan çeşitli otlar yüzyıllardır hamarat annelerin elinden çıkıp sofralarımızı süsler. Çiğdem, madımak, kuzu kulağı, sirken, pazı, kaldırak, kırçan          ( melevcan) , kaz ayağı, ebegümeci benim ilk aklıma gelen enfes otlarımızdandır.

        Karadeniz mutfağının en sevdiğim tatlarından biri de elbette dibledir. (gerçi ben ona küçükken süslü pilav adını takmıştım ama). Dibleyi her türlü sebze ile yapmak mümkündür aslında. Patlıcan, lahana, fasülye benim en sevdiklerimdendir.
          Bugün annemin tarifiyle bir fasülye  diblesi yapmak istedi canım. Bu sağlıklı lezzetten siz de tatmak isterseniz, işte Fasülye Diblesinin tarifi;
 Malzemeler;
Yarım kilo taze fasülye ( enlemesine kesiyoruz)
1,5 su bardağı pirinç ( önceden yıkayıp, tuzlu suda bekletiyoruz)
2 domates, rendelenmiş
1 soğan
sıvıyağ
Tuz, karabiber, tarçın, kuş üzümü

       Önce soğanı sıvı yağda kavuruyoruz, daha sonra domates ve enine kestiğimiz fasülyeleri ekliyoruz. Tencerenin ağzını kapatıp, kızık ateşte fasülyelerin pişmesini bekliyoruz. Yaklaşık 15 dk. sonra fasülyeler istenen kıvama gelecektir. Fasülyeler piştikten sonra, tencerenin ortasında bir boşluk açın. Yani fasülyeleri kenara doğru çekin. Ortadaki boşluğa yıkayıp süzdüğünüz pirinçleri ekleyin. Daha sonra kenardaki fasülyeleri pirinçlerin üzerine doğru yerleştirin. Aman dikkat fasülyeler ezilmesin, pirinçler  kırılmasın. 1 su bardağı sıcak su ekleyin. Tuzunu ve kuş üzümlerini ilave edin. Ocağın ateşini hafifletin. Dible suyunu çekip demlendikten  sonra tarçın ve karabiber ekleyin. Tabii tarçını abartmamakta fayda var. Servise hazırız .
          Oh la la, hem sebzeli hem karbonhidratlı. İster misafir sofrasına ister akşam yemeğinin yanında. Hele et yemeklerinin yanında nefis bir yardımcı.
         Çocukluğumun süslü pilavını umarım sizler de beğenirsiniz.
         Afiyetle.....

Yorumlar

  1. Tatlı bir pilava benzettim.Kuşüzümü ve tarçın da eklenince..Görüntüsü ilgi çekiyor,lezzeti nasıl acaba?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder