1. SINIFA BAŞLARKEN ANNE BABALARA ÖNERİLER

               Zaman ne kadar çabuk geçiyor değil mi? Daha dün emeklemeye çalışan, her bulduğunu ağzına test etmek için götüren miniğimiz bu sene 1. sınıfa başlıyor. Gurur, mutluluk, şaşkınlık, heyecan, biraz da korku bu dönemdeki anne babaların ortak duyguları aslında. Oryantasyon (uyum) çalışmaları kapsamında 09 Eylül 2013'te 1. sınıf ve ana sınıfı öğrencileri okula başlayacaklar. 66 ay ve üzeri için zorunlu eğitim, 60 ay ve üzeri için veli isteğine bağlı kayıt yapılacaktır.
Okullarda ve öğretmenlerde hazırlıklar şimdiden başladı. Peki anne babalar ve çocuklar bu sürece hazır mı?

Anne babalar 1. sınıfa başlayacak çocuklarını evde nasıl hazırlayabilirler?
  • Okulla ilgili gerçek dışı izlenimlere yol açılmamalıdır. Okul bir cezaevi  değildir. Ancak kimi zaman ebeveynler çocuklarına okulla ilgili tatsız anılarını anlatarak, biraz da korkutarak hazırlamayı tercih ediyor. Okulun elbette kesin kuralları vardır. Ancak bu kurallar açıklamalarıyla çocuğa aktarılmalı. 'Derste konuşursan öğretmenin sana ceza verir' demek yerine ' Derste izin almadan konuşursan, sınıfta gürültü olur, öğretmenini anlamakta zorluk yaşarsın' şeklinde bir açıklama getirilebilir. Okul kuralları, düzeni hakkında detaya girmeden ama korkutmadan eğlenceli bilgi aktarımı yapmak işinizi kolaylaştıracaktır.
  • Okul bir lunapark da değildir. Okul korkusu yaşamaması adına çoğu anne baba okulla ilgili bazen abartılı bilgileri verebiliyor. 'Okulda arkadaşların olacak, tüm gün oyun oynayacaksınız, çok eğlenceli bir yere gidiyorsun' izlenimi de gerçeği tam anlamıyla yansıtmamaktadır. Bu durumu yaşayan çocuklar ilk hafta uyumda hiç bir sorun yaşamaz. Ancak, dersler başladığında ve eğlence azaldığında kendisine vaat edilen ortamı bulamadığında okula gitmek istemeyebilir. Gerçekleri abartmadan sunmak çocuğa yapılacak en büyük iyilik olacaktır.
  • Öz bakım becerileri konusunda virajdasınız. Tuvalet, el yıkama, ayakkabısını giyme-çıkarma , düğme ilikleme gibi konularda çocuğunuzun eksikleri varsa bu zaman dilimini iyi  değerlendirin. 6 saat boyunca onun yanında olmayacaksınız ve çocuğunuzu ilk olarak kendine emanet edeceksiniz. Sabırla ve sevgiyle  eksik olduğu konularda onu cesaretlendirin. 
  • 1. sınıfa başlayacak çocuğunuz için aşırı beklenti içinde olmayın.' Benim çocuğum diğerlerinden daha zekidir', 'Sınıfın en başarılısı olacak' tarzında düşünceleriniz varsa hemen uzaklaşın. Güvenin, cesaret verin ama çocuğunuzu ve kendinizi baskı altına almayın. Tabii tüm bunların tersi de mümkün. 'Benim çocuğum yapamaz, beceremez, başarısız olur' diyerek eğitim-öğretim yılına 1-0 mağlup başlamayın. Herkesin kazanabileceği başarıları vardır. Önemli olan fırsat yaratmak ve sabırlı olmaktır.
  • Okul çağında olup hala anne babasıyla yatan çocukların sayısı hiç de az değil. Bu çocuklar okula başladıklarında okul korkusuna ne yazık ki daha fazla yakalanıyorlar. Kendi başına uyuması, yemek yemesi, tuvalet ihtiyacını gidermesi karakter eğitiminin de bir parçasıdır. Öz güvenli nesiller yetiştirmek istiyorsak kendi kanatlarını çırpmalarına izin vermeliyiz. 
  • Bu dönemde bol bol resim yapmasına, oyun hamurlarıyla oynamasına, makas kullanmasına fırsat yaratın. 1. sınıfa başladığında güçlenen el kasları çocuğunuza çok yardımcı olacaktır. Kalem seçiminde köşeli kenar değil de yuvarlak kenar tercih etmenizi öneririm. Yuvarlak kenarlı kalemlerde minik parmakları daha geç yorulacaktır.
        Minik kuşların yuvadan ayrılma vakti geldi. Artık kendi arkadaş grupları, sorumlulukları, projeleri, alınganlıkları, kızgınlıkları ve tabii ki zaferleri de  olacak. Bu yolda yürümeye başlayan tüm anne babalarımızı canı gönülden selamlıyorum. Mutluluk sizinle olsun.


Yorumlar

  1. Benim oğlumda bu sene 1.sınıfa başlayacak faydalı bir paylaşım.teşekkür ederim
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sene benim küçük oğlum da başlıyor. Hem duyguluyum hem heyecanlı. Yazıyı beğenmene sevindim, umarım biraz faydam dokunmuştur. Delikanlıya başarılar dilerim:))

      Sil
  2. İleride bu tür yazılara ihtiyacım olucak..,
    :)
    http://loveandsmile.wordpress.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her zaman beklerim gelincika. Kubilay'ın da bu tatlı telaşına hep birlikte ortak oluruz inşallah:)))

      Sil
  3. Allah kolaylık versin, geçen yıl o süreci yaşadık gözümüzde hiç büyümeyen o kuzucuklar nasıl da biranda kocaman çocuk oluyorlar inanamazsınız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten inanamıyorum. Ne yapacak, öğretmeni, arkadaşları, sınıfı nasıl olacak. Ah ah, kafamda deli sorular. Güzel dileklerin için çok teşekkürler:))

      Sil
  4. Çok anlamlı bir yazı oldu bu benim için.. Ortak duygularımızda buluştuk yine anneler olarak.. Endişe, mutluluk, şaşkınlık.. Daha ayağımda sallıyordum oysa ki.. Ben kitabımı okurken o ayağımda yatan bebek yazarın adını okuyunca ezberdir demiştim. Şimdi 64 aylık okula başlayacak okur-yazar bir bebeğim var benim.. Korkuyorum aslında :(
    http://www.evhanimianne.com/okullu-oluyoruz-en-erkeninden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ortak noktalarda buluşmak ne kadar güzel. Aynı heyecanlar, aynı telaşlar halindeyiz. Ve birbirimizin halinden de en iyi biz anlarız. Yazınızı okudum. Ne kadar bilinçli bir çalışma halinde olduğunuzu gördüm. Kesinlikle okula hazır görünüyorsunuz. Okuma yazmayı erken öğrenmesi sosyal çevresine enerji harcamasını kolaylaştıracaktır. Minik bebeklerimiz, yuvadan uçuyor artık. Başarı ve mutluluk onlarla olsun:)

      Sil

Yorum Gönder