ELVEDA KAHVE ÇEKİRDEĞİ

       İngiltere'de yapılan bir araştırma sonucuna göre 2080 yılında kahve çekirdeklerinin neslinin tamamen yok olabileceği açıklandı. Kötü bir şaka gibi geliyor kulağa ilk başta. Yüzyıllardır insanoğluna huzur ve keyif vermesiyle nam salmış, milyonlarca tiryakisi mevcut olan kahvenin soyunun yaklaşık 70 yıl içinde tükenebileceği haberine önce inanmak istemedim. Sebebini de fazla düşünmeye gerek yok sanırım. Hunharca tüketen, tabiat anaya ihanette sınır tanımayan biz insanlar. Londra Botanik Bahçesi'nde  yapılan  araştırmada sera gazı etkisi ile Arabica kahve çekirdeklerinin%33 ile 99 arasında azalacağı tespit edildi.
    Sera gazı etkisindeki rolümüzü de unutmayalım bu arada. Ormanların yok edilmesi, fosil yakıt kullanımı, aşırı tarım yapılması atmosfere büyük miktarda karbondioksit ve diğer sera gazlarının salınımına sebep oluyor. Atmosferde sera gazlarının tutulması da Dünyamız'da ısınmaya yol açıyor. Ardından gelişen olaylara hiç birimiz yabancı değiliz. Hava sıcaklığına bağlı olarak buzulların erimesi, kuraklık seller, kasırgalar, bitki ve hayvan türlerinin de azalması bilim insanlarınca defalarca dile getiriliyor halbuki. 


    Ancak gerçekler suratımıza tokat gibi çarpınca anlıyoruz durumun vahametini. Sadece kahve çekirdekleriyle durumun sınırlı kalmayacağının da bilincindeyiz sanırım. Bir çok tohum ve çekirdek de tehdit altında. 
     Çevremizde küçük fidanlıklar oluşturmak bile doğadan bir af dilemedir bana göre. Plastik ürün kullanımını azaltmak, bez alışveriş poşetleri kullanmak, toplu taşımayı daha çok tercih etmek de seçenekler arasında. 
       Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı var der dururuz ama üzgünüm, kahvenin bundan sonra verecek ne hatırı ne de vakti kaldı. 
Haber kaynak: http://www.ntvmsnbc.com
Görseller: www.pinterest.com

Yorumlar

  1. Kahve tiryakisi olarak çok üzüldüm ama tek tesellim 2080'de 102 yaşında olacağım ve o günleri görürmüyüm görmezmiyim Allah bilir :)

    YanıtlaSil
  2. Dilerim hem bizim hem de kahvelerin ömrü uzun olur:)

    YanıtlaSil
  3. Bi kahve mi, dediğiniz gibi birçok canlı türünü yok ettik. Kendi ellerimizle hemde. o buzulların iç acıtan hali. Soyu tükenen veya tükenmeye yüztutmuş hayvanlar. Ki bitkilerde cabası tabi.
    Kahve şanslı bence, tüketeni çok, birileri el atar gibime geliyor. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de el atan birileri olur. Kahve sektörü en çok para kazandıran sektörlerden çünkü. Hiç bir şey bulamazlarsa onun da hapını yaparlar artık. Uzay çağı kahvesi içmek bakalım bize nasip olacak mı?

      Sil
  4. Umarım bizden sonra gelenler daha duyarlı olurlarda Dünya'yı tüketecekleri bir eşya olarak görmez ve sahip çıkarlar. En azından bu konuda umutluyum. Böyle bir paylaşım ile farkındalığımızı arttırdığın içinde teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke küresel ısınmanın asıl sorumlusu olan büyük şirketler de bizler kadar sorumlu olsa. Maalesef Dünya koca bir endüstri batağının içinde hapsolmuş durumda. Olsun ama biz yine de umutluyuz:)

      Sil

Yorum Gönder