KARDEŞİ BEKLERKEN

      Yeni evli çifte  en sık sorulan soru; Çocuk ne zamandır. Çocuk dünyaya gelir gelmez de sorulan ilk soru; İkinci çocuk ne zamandır. İnsan bu sorular karşısında afallar, dilini yutar ama cevapları basit aslında. Zamanı geldiği zaman. İlk çocukla evlilik ayrı bir tempo kazanır. Uyku saatleri, yemek düzeni, eşyaların düzeni derken çocuklu hayatın içinde bulursunuz kendinizi. Zaman denen tatlı cadı yine ileri tuşuna basmıştır ve hızla bu düzene alışılmıştır.  İkinci çocuğa ne dersin demeye kalmadan, hop bir bakmışsınız yeni bir beşik, yeni biberonlar almışsınız ve ikinci çocuğunuz kucağınızda.      Biz büyükler alışkınızdır bu hızlı tempolara. Ancak evimizde bizimle ortak yaşam alanını paylaşan büyük çocuk olarak adlandırdığımız ama hala küçük olan çocuğumuz alışık mı bakalım bu maratona. Yeni doğan kardeşi kabullenmek ilk çocuk için kolay değildir. Anne babasını kaybetme korkusunu, kendine ait özel alanların işgal edilme korkusu, terk edilme korkusu gibi durumları yaşayabileceği bir tünele girmiş gibi de hissedebilir ilk göz ağrınız. Peki nasıl yardımcı olabiliriz bir numaramıza

  • Yeni doğan kardeşiyle birlikte gerileme gösterebilir. Yani parmak emme, gece altına kaçırma, ağlama nöbetleri geçirme gibi durumlar gözlenebilir. Anne-baba bu durumlar karşısında kesinlikle azarlamamalı, alay etmemeli, küçümsememeli. Çocuğa bu durumlarda daha fazla ilgi ve sevgi gösterilmeli. 
  • 'Sen büyüksün, o daha küçük' diye başlayan cümlelerden kaçının. O'nun da küçük olduğunu unutmayın. İkisinin de eşit olduğunu sık sık belirtin.
  • Abartılı hediyelerden , tavizlerden uzak durun. Kardeşini kıskanmasın kampanyası başlatmayın açıkçası. Çünkü çocuğunuzun bunların sürekli olmasını isteyecektir. Abartılı istekleri yerine getirilmediğinde bu durumu size karşı kullanabilir.
  • Yardım isteyin ama zorlamayın. Kardeşinin bakımına yardım edebileceğini belirtin. Bu onları yakınlaştıracaktır. Ancak zorlamaya kalkmayın. 
  • Kıskançlık kelimesini kesinlikle kullanmayın. 
Zaman içinde hayatın ritmini evin tüm bireyleri yakalayacaktır. Yeter ki evin içinde sabır ve sevgi olsun...

Yorumlar