TATİLİN TADINI KAÇIRMAYIN

  Ve beklenen tatil başladı. Binlerce evde bu an bekleniyordu. Öğrenciler ve öğretmenler için on beş günlük dev bir tenefüstür adeta sömestr  tatili. Tabii tatilin başlangıcı her evde aynı coşkuyla başlamadı. Aylardır merakla beklenen karneler kimi evleri güldürürken kimi evleri kızdırdı. 
Anne babaların beklentilerini karşılamak zordur. Kimi aileler zayıfsız bir karneyi baş tacı ederken kimileri ise azla yetinmez , hep fazlasını ister. 'Hepsi beş olacak, takdir alacaksın, teşekkür yetmez, en iyisi sen olacaksın, mümkünse okulun tapusunu alacaksın' çevrenize bir bakın bu sözleri mutlaka duymuşsunuzdur. Çocuğuna yaptığı masrafları yüzüne çarpan aileler de var tabii. 'Biz seni dershaneye boşuna mı gönderdik, ayağındaki ayakkabı kaç para haberin var mı,  yok sana daha bilgisayar, tornacının yanına vereyim seni de gör gününü.... '  
  Aileler çocuklarını araç değil, amaç olarak görseler bunlar yaşanmaz. Çocuklarla sosyal statü belirlemeye çalışmak, kendi yapamadıklarımızın acısını ondan çıkartmak, başkalarıyla kıyaslamak  çocukları aileden uzaklaştırır. Özgüvenden eksik, kendini ifade edemeyen, ama notları çok başarılı öğrenciler haline getirmeye çalışıyor baskıcı aileler.
   Karne çocuğunuzun merhametini, yardımseverliğini, iletişimdeki gücünü , özgüvenini ölçmez. Karne sınavlar ve ders esnasındaki performansını ölçer.  Eğer zayıfları varsa çocuğunuzla konuşun ama nasihat vermeyin. Okul açıldığında zayıf olduğu dersin öğretmeni ve okul rehber öğretmeniyle görüşün. Çocuğunuzla gurur duymak için süslü püslü bir karne kesinlikle şart değil. Tatilin tadını birlikte çıkarmaya bakın.
Tüm öğrencilere mutlu tatiller dilerim...

Yorumlar