OLİMPOS'TAN GÜNÜMÜZE



Efsaneler, tarihin fısıltı gazeteleridir onlar. Çoğunluğu abartı olsa da  konusu geçen zaman dilimi hakkında aklımızda bir tasvir oluşturup, bizi daha da meraklı hale getiri verirler.  Ama en çok merak edilen, hakında dev bütçeli filmler çekilen efsanelerin kaynağı da Olimpos dağı değil midir. Kadınlar o zamandan bugüne farklı rollerle mitleri  süslemiştir. 

HERA kraliçe vasfına sahiptir ve Evlilik Kraliçesi olarak anılır. Eski inanca göre doğum sırasında kadınların ve evliliklerin koruyucusudur.  Çok kıskanç bir tanrıçadır, Zeus'la ilişkisi olduğunu bildiği Kallisto'u ayıya, İo'yu bir ineğe çevirmiştir. Zeus Hera'yı aldattığı için Hera tarafından defalarca cezalandırılır.
  
AFRODİT aşk ve güzellik tanrıçası.Aphrodite altın sıfatıyla çoğu yerde karşımıza çıkar. Tanrıça için çoğunlukla kulanılan sıfatlar işveli, cilveli ve gönül alıcıdır. Sevgiyi  simgeleyen tanrıça, çoğu yerde oğlu Eros ile görünmektedir.Oğlu Eros'un sevgilisi Psykhe'yi oğlundan uzaklaştırmaya çalışır.
  
ATHENA  Yunan mitolojisinde akıl, sanat, strateji, barış tanrıçasıdır. Athena, Atina kentinin baş tanrıçası ve koruyucusudur, kent ismini de ondan almıştır. Athena ve sembolize ettiği karekterler birçok kültürde benzer formlarda bulunur.. Sembolleri, kalkan, mızrakzeytin dalı ve baykuştur. Mızrak savaşı, zeytin dalı barışı, baykuş da bilgeliği temsil eder. Athena, Atina kentinin baş tanrıçası ve koruyucusudur, kent ismini de ondan almıştır
 
 ARTEMİS   vahşi doğa, avcılık ve ay tanrıçası. Ares'in dostu ve en büyük Yunan tanrıçalarından biridir.Kardeşinden bir gün önce doğup Apollon’un doğumu sırasında annesine yardım etmiştir. Annesinin çektiği acıyı gören Artemis evlenmemeye ve bakire kalmaya yemin etmiştir. 
  
DEMETER  Yunan mitolojisinde mevsimlerin ve anne sevgisinin tanrıçası. Homesros'un destanlarında, "güzel saçlı kraliçe" ya da "güzel örgülü Demeter" diye geçer. İnsanlara toprağı ekip biçmesini öğreten bu tanrıçadır. Ekinleri, özellikle de buğdayı simgeler.Demeter, heykellerinde baygın bakışlı, sarı saçları omzuna dökülen, güzel bir kadın olarak gösterilirdi. Sağ elinde bir buğday başağı, sol elinde de yanan bir meşale tutardı. Roma mitolojisinde ona Ceres denilirdi.

     Aslında hiç biri yüzyıllarca öteden gelen fısıltılar değil sadece. Hera evlilik koruma adına her şeyi yapabilecekken, Afrodit de güzelliği ve cazibesiyle sorunları çözme taraftarı. Athena mantığıyla barışçıl çözümler arayarak günümüzde herkesin hayalini kurduğu bir arkadaş profili çiziyor. Artemis'in ketumluğu ve gözü karalığı erkekleri şaşırtırken; Demeter bereketle yani annelikle özdeşiyor.  

    Hepimizden birer parça , bazen gecenin gizemi gibi kara, bazen buğday taneleri gibi ışıl ışıl. Erkeklerin döndürdükleri bu dünyada, kadınlar en büyük güç aslında.


Yorumlar