SINAV ÖNCESİ AİLE TUTUMLARI

Hayatın kaçınılmaz duraklarından olan sınavlara öğrenciler giriyor. Ancak kimi zaman aileler onlardan çok daha telaşlı ve endişeli bir tavır sergiliyor.  Ailelerin yanlış hamleleri sınavı kaybettirirken, genci de gereksiz yere yaralayabiliyor.  Peki aileler bu önemli zamanlarda nasıl davranmalı?
  • ·         Aşırı ilgili, tavizkar ve abartılı tutumlardan kaçınmalı. Yapmacık hareketlerden özellikle gençler hiç hoşlanmaz ve kendini değersiz hisseder. Ayrıca, sınav sonrası aile bu tavırları sürdürmeyeceğinden gençle aralarında  disiplin problemleri olacaktır.
  • ·         Sınava gereğinden fazla anlam yüklemeyin. Hayatındaki birinci değerin sınavlar olmadığını ona gösterin.
  • ·         Kıyaslamayın. Abisi, ablası, kuzeni vs.. ile kıyaslamak, olumlu ya da olumsuz örnekler vermek iletişiminizi  mahveder.  Her insanın kendine has yeteneklerle donanmış olduğunu, rakibinin kendisi olması gerektiğini ona hissettirin.
  • ·         Hedefine saygı duyun.  Bir amaç için sınava girdiğini unutmayın. Hedefine yaklaşmak için elinden geleni yapacaktır. Ancak istemediği bir lise veya üniversiteye girmek için fazla enerji bulamayacaktır.
  • ·         Sınava az bir zaman kala ders çalışmasıyla ilgili baskı uygulamayın. Kafasını toparlaması, dinlenmesi, aklının zinde olması gerektiğini unutmayın.
  • ·         Arkadaşlarını yasaklamayın. Gençlik çağında en önemli unsurdur arkadaş grupları. 24 saat ders çalışamaz. Arkadaşlar, destek gruplarıdır. Zaman zaman bir araya gelip dertleşmeye ihtiyaç duyarlar. Zaralı bir alışkanlık ya da olumsuz bir tavır sergilemedikten sonra sınav başarısı için çocuğunuzu sosyal çevresinden koparmayın.
  • ·         Önemli olan düzenli ve planlı çalışmaktır. Kimi zaman 1 saat etkin çalışmak, 3 saat kitaplara gömülmekten daha verimli olabilir. Zamanı etkin kullanması konusunda destek olabilirsiniz.
  • ·         Onu koşulsuz sevdiğinizi belirtin. Anne babalar çocuklarıyla her an gurur duymalıdır. Bol puanlı bir okula gitmesini beklememeli çocuklarımızla gurur duymak için. Dudaklarındaki tebessümle en büyük mutluluğu yaşattığını hissettirin ve en önemlisi , ona güvenin


Yorumlar