GENÇLERLE İLETİŞİM


Gençleri anlamak çoğu zaman zor gelebillir. Özellikle ergenlik döneminde çözülmesi zor bir denkleme dönüşebilirler. Saatlere odasından çıkmayan, aynanın karşısından ayrılmayan, anne babasını acımasızca eleştiren gençle iletişim ebeveynleri hiç olmadığı kadar zorlar.

Ancak, anne babanın bakış açısını değiştirmesi, ergenlik döneminin binlerce yıldır görülen özelliklerini değiştirmekten daha kolaydır aslında. Ailesi tarafından sürekli eleştirilen genç, uzlaşma içerine grmeyecektir. Çünkü artık o bir çocuk değil, bir bireydir. Elbetteki anne babalar çocuklarının zarar görmemesi için telaş içerisindedir , ama bazı püf noktalarını atlamamak gerekir.

  • Dinleyin. Ergenlik döenmine adım attığında değil, bebkliğinden itibaren ona kulak verin, size bir şeyler anlatmaya çalıştığında göz teması kurun. O konuşurken, ona değer verdiğinizi ve saygı duyduğunuzu hissettirin
  • Kıyaslamayın. Gençlerin aileleriyle ilgili en büyük şikayetlerinden biridir, kıyaslamaları. Genç de anne babayı arkadaşlarınınkilerle kıyaslamaya başlayacak ve anlaşmazlıklar daha da artacaktır.
  • Vakit geçirin. O büyüdükçe, ortak zevkleriniz de artacaktır. Bunları keşfedip, sizin yanınızda hoş vakit geçirmesini sağlayın. Onun zevklerini eleştirdiğinizde, onlardan vazgeçmeyecektir. Uzlaşmacı olamk ve bunu çocuğuna öğretmek, anne babanın görevidir.
  • Sorumluluk verin. Erken çocukluk döneminde verilmesi gereken kazanımdır sorumluluk. Ev içinde, kendiyle ilgili işlerin sorumluluğunu erken yaşta alması gençlik döneminde de kazanç olacaktır. 
  • Empati kurun. Kendinizi onun yerine koyun, yaşadığı zorlukları daha iyi anlayacaksınız
  • Hedefini seçmesine yardımcı olun. Bir çok genç, gelecek kaygısı taşır. Sürekli sınavlarla mücadele eden genç, ailesine mahcup olmaktan, arkadaşlarından geri kalmaktan korkar. Okul rehber öğretmeniyle iletişim halinde olun. Önemli olan sizin değil, onun hayalindeki mesleği seçmesi ,unutmayın.
  • Başkalarının yanında eleştirmeyin. Ergenlik dönemindeki genç, baştan aşağı gururdan yaratılmıştır. En ufak bir darbe onu paramparça edebilir. Komşuların , akrabaların yanında çocuğunuzdan olumsuz emsaller vermek, kişiliğine büyük saygısızlık olacaktır. 
  • Eşler arası anlaşmazlıklarınıza şahit olmamalı. Anne , baba arasındaki tartışmalara şahit olan genç, kendini evde huzurlu ve güvende hissetmez. Dışarıda , arkadaş gruplarıyla daha fazla birlikte olmak ister. Yeterince ilgilenilmediğinde olumsuz çevrelerin de etkisinde kalabilir. Ne yazık ki, eşler arsı  incir çekirdeğini doldurmayan tartışmalar yüzünden ailesinden uzaklaşan bir çok gencimiz var.
  • Olumlu örnek olun. Saygı istiyorsanız, saygı gösterin. Sesini yükseltmemesini istiyorsanız, siz de yükseltmeyin. Sabır ve anlayışla bir çok sorunun üstesinde zamanla geleceğinizi unutmayın.
Esra ATEŞ AKIN
Psikolojik Danışman

Yorumlar