ÖZGÜR YAŞA

      Nat Geo People'dan Özgür Yaşa 


       Her insanın hayali özgürlüktür. Özellikle, modern çağın kablosuz bağlantılı  köleleri için özgür yaşamak adeta bir ütopya. Tüketim bağımlılığı, bankalar, sosyal medya hesapları , televizyon şovları bizi yavaş yavaş hem hipnotize ediyor hem de köleleştiriyor. Herkes bu gidişattan şikayetçi olurken çok az insan tüm bu sanal zincirleri koparıp kendine doğaya adıyor. Nat Geo People kanalında "Özgür Yaşa" programının  mangal yürekli insanları, doğayla olan maceralarını  kameralar önünde sergiliyor. Evlerini kendi elleriyle inşa ediyor, yiyeceklerini kendileri avlıyor, hasta olunca yabani otlardan ilaç yapıyorlar, kendi kömürlerini üretiyorlar. Yani vahşi insanları vahşi hayata tercih etmiş durumdalar.
     
        Sadece ihtiyaçları olduğu kadar üretip tüketiyorlar. Doğaya saygı duyup, adeta bütünleşiyorlar.  Hayatta kalma becerisi ne demek tam anlamıyla gözler önüne seriyorlar. Arizona Çölü, Georgia bataklığı, Blue Ridge Dağları, Rockie Dağlarında kahramanlarımız her bölümde yeni bir yaşam mücadelesi veriyor.

Thorne: İlkel oduncu olarak kendini tanımlıyor. Modern dünyayla alakalı hiç bir alet kullanmıyor. Avlanma konusunda biraz beceriksiz olsa da elinden her türlü iş gelir. Bir de ayılarla başı belada.


Colbert: Eskiden emlakçı olan Colbert , yaşadığı bir ekonomik kriz sonucu çoluğu çocuğu bırakıp Georgia Bataklığını kendine mesken edinmiş. Tam bir orman adamı olan bu amca, gözüpek olduğu kadar da maharetli.


Tony ve Amelia: Çiçeği burnunda çiftimiz ,nerede beleş oraya yerleş sözünü düstur edinmiş. Tavuk, arı besiciliğinin yanı sıra bitkisel yağ ile çalışan kamyonetleri ile geçen bölüm beni şoka uğrattılar. Amelia, ormanda bin kaplan gücünde. Kocası kuntiz ama fena çocuk değil hani.


Derik: Karizmatik Abimizin lakabı ilkel demirci. O da teknolojik hiç bir alet olmadan ilkel yöntemlerle hayatta kalma becerilerini sergiliyor.  Katırlarıyla çok sıkıntısı var. Ama kendini bir kuş kadar özgür olarak tanımlıyor.  Haksız da sayılmaz hani.


            İlkel yaşamla ilgili tüm merakınızı alıp götürecek harika bir belgesel dizisi. Ancak, özgür yaşamak sevdiklerinden izole yaşamak mı demek diye de bir soru akıllara takılıyor. Çünkü çevrelerinde pek kimseyle etkileşime girmiyorlar. Gerçi ben de Toros dağlarına kaçıp çıksam kim benimle görüşmeye gelir ki. Neyse ben kendilerini tebrik ediyorum. İnsan temalı belgesellere merakı olanlara da tavsiye ediyorum.
           Ruhen ve fikren özgür bir hayat dilerim...


Yorumlar

  1. Güzelmiş. Ama birkaç kişi olsak daha iyi olabilir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana herşey uyar ama yalnızlık zor be Füsun. Konu komşu olmadan, iki lafın belini kırmadan geçer mi zaman :)

      Sil
  2. Sanırım bana göre değil, ben şehir insanıyım :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder