Karne Ve Anne Baba Tutumları

         Karne almaya az bir zaman kaldı. Öğrenciler karnelerine sonra da merakla bekledikleri karnelerine kavuşacak. Kimisi merakla beklediği bisikletine kimisi de geç vakitlere kadar uyuma lüksüne kavuşacak. Sokaklar çocuk sesleriyle şenlenirken, güneşe, denize minikler doyacak. 

          Herkes sabırsızlıkla karnelerin alınacağı daha doğrusu okulların tatil olacağı günü bekliyor. Kolay mı? Aylardır sabah erken saatlerde okulda hazır bulunmak, yüzlerce testin üstesinden gelmek, sınavlarla boğuşmak, hafta sonu kursları, etütler, ödevler... Karnedeki sonuç ne olursa olsun bütün öğrenciler en başta kocaman bir alkışı hak ediyor. Tabii aileleri de. Ancak kimi ebeveynler destekleyici bir tutum sergileyip çocuklarıyla okul maratonunda yanyana yürürken kimi ebeveynler de ihmalkar bir tutumla çocuklarını hep geriden takip etti. Bazı anne babalar ise baskıcı tutumla çocuğunun hep önünde ilerleyerek sözüm ona liderlik etti. 

            İhmalkar ve baskıcı tutum sahibi olan hiçbir ebeveyn bu konuda kendini genellikle eleştirmez. Eleştirse zaten bu yanlışları tekrar etmez. Ama bu kör döngüde zararlı çıkan çocuğun okul başarısından ziyade benlik algısıdır. Kendini kıymetli görmesi, güçlü yanlarının farkında olması, çözüm üretme becerileri onun karnedeki tüm notlarından daha kıymetlidir. Bu yüzden çocuğunuzla sadece öğrenciyken değil, hayatın her alanında nasıl yürüdüğünüz çok önemli. 

           Karnede edinilen notlardan ziyade çocuğun okuldaki ve hayattaki mutluluk derecesine bakmak lazım. Ama belki de anne babaların önce kendi mutluluk derecelerine bakmaları lazım. Mutluluğun güç, hırs , maddiyat olmadığını öncelikle ebeveynler anlamaları gerek. Keyifle,  yanyana yürüyeceğiniz nice mutlu tatillere...

Görsel: Pinterest

Yorumlar

  1. Bu sene ne kadar çabuk geçti inanamadım, saydım okullar açılalı 8-9 ay olmuş.
    Karne, hababam sınıfında münir özkul nasıl karneleri velilere dağıtıyorsa biraz öyle bakmak lazım. Eğitimde süreç odaklı olmak uzun vadede çok daha faydalı sanırım :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder