BİLGE ANNELİK

      
     Yunan mitolojisinde bilgelik, sanat, strateji ve barış Tanrıçası Athena'dır.Bu yüzden anneliğe çok benzetirim Athena'yı.  Bütün bu ünvanların bir kadın sembole verilmesi de hiç şaşırtmadı beni aslında. Çocukları hayata hazırlarken tüm annelerde bulunması gereken özellikler tüm bunlar. Ancak, sanat, strateji ve barıştan yana oyunuzu kullanmıyorsanız bilgelikten nasibinizi almanız da bir o kadar güçtür. 
         Anne sanatçıdır, en güzel ninnilerle uğurlar uyku diyarına yavrusunu. Tabağını özenle hazırlar, usta heykeltıraşları kıskandıran sabrıyla oyun hamurundan keyifli anlar yaşatır yavrusuna.
      Anne strateji ustasıdır, evdeki güç dengesini kurar sağlam temellere. Uyku saatini, en keyifli anlara dönüştürmesini bilir.                                             
    Anne barıştır, arkadaşıyla kavga edince uzlaştırmayı bilir.  Kılıçlar, silahlar yerine ayıcıklar , legolarla dolu olsun ister oyuncak sepeti. Tüm bunlara sahip olmak da bilgelik tacına layık olmaktır aslında. 
            Anne çocuk arasındaki ilişki usta çırak ilişkisi gibidir ilk bakışta. Ancak bu durum yanıltmasın sizi. Usta olan anne değil çocuktur. Çırak ise bilgeliğin peşinden koşan kadındır. Sevginin ve sevmenin bilgeliğini hangi kitap , hangi okul öğretir?  Bilgeliğe sahip anne bunun farkındadır. 
            Ancak, her çırak gibi ustasını dikkatle takip etmeli, yaptığı her davranıştan bir ders çıkartmayı  da bilmeli. Kimi zaman usta, çırağı sınavlardan geçirir. Bazen  hasta olur, uykusuzluğa dayanıklılığını ölçer çırağının. Bazen de küser , sabrını ölçer annesinin. Bazı ustalar  yemek seçer, maharetlerini sınar Bilge Athena'nın. 
            Velhasıl, annelik sınavları hiç bitmeyen bir bilgelik okuludur. Ustası onu çok seven ama sert sınavlardan geçirmeyi de ihmal etmeyen bir melektir.  Bilgelik okulunun annelerinin sembolü ise affeden kalpleriyle ağzında zeytin dalı tutan yüce gönüllü bir güvercindir...
        
Görsel: Raffaello- Colonna Madonna

Yorumlar

  1. Anne olunca anlarsın sözü daha mantıklı geliyor şimdi.Öğretiyor pekçok şeyi ,duyguların devreye girdiği öğrenme daha kalıcı oluyor ya annelikte duygular tavan, bilge olmasında ne olsun:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah bir de hormonların tavan yapması yok mu. Evhamlı, duygulu, sanatçı derken bilgelik makamına terfi ediyoruz işte. Ama alnımızın akıyla:)

      Sil
  2. çok güzel anlatmışsınız, çok doğru çok doğru bir benzetme

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Nazlı. Annelik hakkında ne yazılsa az gelir ya. Bu da benden dökülenler:)

      Sil
  3. Cidden ne güzel anlatmışsınız anneliği. çırak deyince küçümseme gibi durması lazımken, yüceltmişsiniz adeta anneliği.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Hayalperest, çıraklık noktasına değinmene sevindim. Hayatın her alanına karşı çırak ruhunu kaybetmemek lazım aslında. Bilgiye ve bilgeliğe kavuşmanın yolu öğrenmekten geçiyorsa her dem çırak kalmak gerek bana göre:))

      Sil
    2. Bendeniz çırak :) Ellerine sağlık güzel yazı olmuş

      Sil
    3. Memnun oldum;) Çok teşekkür ederim Deniz..

      Sil
  4. 3 çocuk annesiyim. Yazılarınızı çok beğendim. Paylaşımlarınız çok güzel. Annelik çok güzel bir o kadarda fedakarlık isteyen bir mertebe ... Hem zor, hem çok keyifli.. sizin güzel paylaşımlarınız çok faydalı olacak eminim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili İnci Tanesi, güzel yaklaşımın ve yorumun için çok teşekkür ederim. İlham kaynağımız çocuklarımız sayesinde nice güzel paylaşımlara:)

      Sil
  5. ay canım kesınlıkle anne sanatcı kuzular ıcın nasıl amamlar hazırlıyopruz ne nınnıler uyduruyouz ay bayıldım ben bu posta

    YanıtlaSil

Yorum Gönder