KARNE TELAŞI

     Karnelerin çocuklarla ve aileleriyle buluşmasına az bir zaman kaldı. Kimi çocuklar karnelerini neşeyle evlerine taşırken, bazılarının da güzel yüzü asılacak. Karneler bol başarılı  olsun ya da olmasın , anne babaların dikkat etmesi gereken önemli noktaları atlamaması gerekir.
  • Karne zamanı, hediye zamanı olarak adlandırılmamalıdır. Çocuğun edindiği her başarı karşısında maddi hediyelerle karşılık vermek yerine manevi hediyeler sunulabilir. Seyahate çıkmak, sinema-tiyatroya gitmek, piknik yapmak gibi birlikte zevkli zaman geçireceğiniz etkinlikleri seçebilirsiniz.
  • Notların düşük olduğu bir karneyle karşılaşan anne babalar yargılayıcı ve aşağılayıcı bir tutum sergilememelidir. Karnedeki notlar zamanla daha iyi bir hale gelebilir. Oysa notlar yüzünden anne-baba-çocuk arasındaki zedelenme uzun bir zaman olumsuz etkiler bırakabilir.
  • Çocuğun karnesi kıyaslanmamalıdır. En sık yapılan hatalardan olan kıyaslama öğrenciyi ders çalışmaya teşvik etmez , aksine derslerden uzaklaştırıp içine kapanmasına yol açabilir.
  •  Tatil demek sorumsuzluk demek değildir. Haftalık bir çalışma programı hazırlanabilir. Bu programın sıkıcı ve yoğun olmamasına dikkat edilmelidir. Çocuk ve gençlik dergilerine, ilgi alanlarına göre de kitap okumasına teşvik edilmelidir.
  • Spor ve sanat faaliyetlerine yönlendirilebilir. Yetenek ve ilgileri doğrultusunda çocuklar bu çalışmalara katılabilir. Fiziksel , zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimine katkı sağlarken, bilgisayar ve televizyon başında fazla vakit geçirmesini de önlemiş olursunuz.
  • Doğayla yakınlaşmasına fırsat verin. Yaz aylarında doğa gezileri için fırsatlar yaratın. 
  • O'nu yakından tanımaya çalışın. Zaman hızla akıyor, çocuklar bir anda büyüyor. Fikirleri, zevkleri, olayları bakış açıları zamanla  gelişiyor. Birlikte sohbet etme fırsatları yaratın. Sınav stresi, okul telaşı olmadan geleceğin yetişkiniyle daha fazla ve etkin zaman geçirmenin keyfine bakın. 

Yorumlar

  1. Faydalı bir yazı olmuş yüreğine sağlık

    YanıtlaSil
  2. Güzel bir yazı. Bir maddesine bile uyulsa kafi gelecek belki. Ama her maddenin zıttı yapılıyor. Karne olayında bence sadece çocuğu sorumlu görmemek lazım. O karnenin niye öyle geldiğini düşünmek lazım.
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah o karneleri biz anne babalar alıyoruz aslında. Ama iyisi bizim, kötüsü çocukların sayıyoruz...

      Sil

Yorum Gönder