ÜÇ ADIMDA ÖFKE KONTROLÜ

      

       Öfkeli yüzler görürüz kimi zaman. Çatık kaşlar, sıkılan dişler, kocaman gözler  ve ağızdan çıkan kırmızı kelimelerle öfkeli yüzler görürüz. Sokakta, iş yerinde , tatilde, piknikte her yerde bu tip insan suretlerine rastlayabiliriz.  Öfkeli yüzler o kadar çok korku salar ki çevresindekilere , haklı bile olsa haklılığına inanamazsınız.  Sadece öfkelenen yüz değildir elbette. Yumruklar en iyi ihtimalle sıkılmıştır, omuzlar yükselmiş, vücut atak pozisyonuna kavuşmuştur. Avının üzerine atlayacak bir Jaguar korkusu salıverir öfkeli insan.

          Ama biz hep başkalarının öfkelerini görürüz ve irkiliriz. Peki kendi öfkemizi görsek, kendimiz hakkında ne düşünürüz acaba? Karşımızdaki insana negatif enerjimizi hoyratça savururken, ne hale geldiğimizi keşke bir görebilsek. Bir aynada en kızgın anımızda kendimizle göz göze gelsek, utanmaz mıyız halimizden?  Eminim her Adem oğlu ve Havva kızı bu manzaradan utanır ve en çok da kendisinden korkar.
           Öfke , bir duygudur. Duyguların doğrusu yanlışı yoktur. Ama kontrol etme yetisi de bizlerin elindedir.

     Peki Öfkemizi Nasıl Kontrol Edebiliriz.

 Öfkenizi Fark Edin; Öfkeli anlarımızda genellikle kalbimiz hızla çarpmaya başlar, vücut ısımız yükselir, sesimiz yükselir, ellerimiz titrer. İşte bu sinyali beynimiz bize gönderdiğinde kendimizi kontrol etmenin zamanı geldi demektir. Kalbiniz koşum takımından sıyrılıp koşan bir at gibi dört nala gidiyorsa  nabzınızı kontrol altında tutmanın zamanıdır. Vücudunuz size 'yak,yık, parçala' tarzında  nasihatler veren bir boks antrenörü gibi sinyaller verse de, öfkenizin ve az sonra yapacaklarınızın farkında olun. Düzgün nefes alıp, kalp ritminizi düzenleyene kadar bir davranışta bulunmamaya dikkat edin.

Öfkenizin Nedenini Düşünün: Öfkenizde haklı olup olmadığınızı, karşınızdakinin ne kadar haklı olduğunu düşünün. Haksızlığa uğradığınızı düşünüyorsanız, öfke ile hakkınızı alamayacağınızı da bilmeniz gerekir. Öfkenizin sebebi yansıtma da olabilir. Başka bir olaya sinirlenip, bu olayda mı abartılı şekilde duygularınızı ifade ediyorsunuz? Özellikle çocuklar, anne ve babalarının yansımış öfkelerine çok mağdur kalırlar. 

Öfkenizi İfade Edin Ve Ne İstediğinizi Söyleyin: Öfkenizi yatıştırdıktan sonra karşınızdaki kişiye neden öfkelendiğinizi açıklayın. Öfkelenip, bunu karşınızdakiyle paylaşmamak da büyük bir iletişim engelidir. Duygularınızı ifade ettiğinizde , öfkelendiğiniz kişi de bu fırsatı yakalayacak ve kendince haklı olduğu tarafları sizinle paylaşacaktır. 

        Öfke kontrolü için bu üç adımdan önce, yaşam tarzınızda da bazı değişiklikler yapmak yardımcı olacaktır. Karşınızdakini dikkatle dinlemek, sözünü kesmemek bile sizin insanları daha iyi anlamanızı kolaylaştıracaktır. Günlük hayatta hayvanlarla, bitkilerle daha çok vakit geçirmek, doğayla daha sık kucaklaşmak stresinizi hafifletecektir. Ama en önemlisi kalbinizde dargınlıklar yerine sevgiye yer açın. Küskün hatıralarınızı hatırlamak yerine gelecekle ilgili mutlu hedefler yapın. Önce kendinizle barışın, gerisi en kolayı olacaktır.

        Ve bir Çin atasözü der ki; Öfkeli anınıza sabır gösterirseniz, yüzlerce üzüntülü günden kurtulursunuz.

Yorumlar

  1. gerçekten bunlar işe yarıyor ve kontrol altında tutulan öfke bir süre sonra ehlileşiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah keşke herkes öfkenin kontrol altına alınması gerektiğini kavrayabilse. Sevgiler:)))

      Sil
  2. Keşke biraz empati kurmayı becerebilsek, belki daha az öfkeleniriz, ama ne mümkün...
    Teşekkürler paylaşım için,durup bir düşünmemi sağladınız:)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder